British Telecom ook in de race om Airtel

British Telecom probeert Vodafone af te troeven in de strijd om Airtel, de twee aanbieder van mobiele telefonie op de Spaanse markt. Volgens Britse en Amerikaanse zakenkranten heeft BT een bod uitgebracht op 30,5 procent van de aandelen Airtel ter waarde van ruim zeven miljard euro.

Banco Santander Central, eigenaar van dit aandelenpakket, heeft eerder een bod ontvangen van het Brits-Amerikaanse Vodafone Airtouch. Dit bod ligt een fractie lager dan dat van BT. De Britten bevestigen hun interesse voor Airtel, maar willen een concrete bieding bevestigen noch ontkennen.

Met het belang van Banco Santander zou BT zijn belang verhogen van iets minder dan 18 naar een kleine 50 procent. Als Banco Santander zou ingaan op het BT-bod, krijgt het in ruil daarvoor een dikke 5 procent in handen van de aandelen British Telecom. Ook het bod van Vodafone, verwikkeld in de strijd om overname van het Duitse Mannesmann, is in aandelen.

British Telecom probeert zijn positie in Spanje te versterken sinds het vorig jaar de samenwerking zag mislukken met Telefónica, de dominante telefoonmaatschappij in Spanje. Volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal hebben BT en Telefónica zelfs gesproken over een fusie, maar zijn deze besprekingen zonder resultaat gebleven. Banco Santander wist eerder dit jaar zijn belang in Airtel te verhogen van 16,28 naar 30,5 procent. Dat gebeurde door uitoefening van een optie op de aandelenpakketten van twee Spaanse elektriciteitsbedrijven.

Als kandidaat voor Airtel is Vodafone nu verwikkeld in een strijd op twee fronten. Eind vorige week formaliseerde Vodafone zijn bod op Mannesmann met een waarde van 130 miljard euro.