België wil verbod op gsm in auto

De Belgische minister van verkeer, Isabelle Durant, wil een verbod op mobiel telefoneren door autobestuurders zonder handsfree systeem. De bewindsvrouw liet dit afgelopen weekeinde weten na een onderzoek van de Belgische organisatie Test Aankoop. Uit dat onderzoek blijkt onder meer dat een chauffeur die met een gsm belt 17 seconden van de weg is afgeleid, waardoor hij de helft van de verkeersborden niet ziet en in een op de vier gevallen geen voorrang verleent. Volgens Test Aankoop is het handsfree systeem niet veel beter. Het enige systeem dat wel veilig is, is een handsfree geïntegreerde radio-gsm met spraakherkenning en bediening vanaf het stuur. De beoogde wetswijziging zal waarschijnlijk niet voor midden volgend jaar haar beslag krijgen. (Brussel, Hans Buddingh')