Zegt't voort

Ook zonder winstwaarschuwing kan het leven op de effectenbeurs zwaar vallen. Neem het Rotterdamse Petroplus, dat vorig jaar zomer naar de beurs ging. Terwijl de beursindices van enthousiasme over elkaar heen rollen leidt het oliebedrijf een marginaal bestaan op de Amsterdamse beurs. Begin deze week noteerde het aandeel 9,80 euro, 20 procent minder dan bij de beursgang. Gelukkig was er woensdag wat te vieren: Petroplus meldt de overname van een Zwitserse raffinaderij van Shell. Maar dat kwam niet voor iedereen als een verrassing. Een paar dagen eerder al waren zo'n beetje alle kranten van Nederland geïnformeerd en als het zo gemakkelijk aan journalisten wordt verteld, zal de bakker op de hoek het ook wel weten. Voor het gebak. Ach, het is toch goed nieuws, heeft het pr-bureau gedacht. Dat mag iedereen weten.

Jammer dat de beurs ingreep, want die wist als enige van niets. Woensdag haalde de commissaris van de notering een forse streep door het aandeel: de omzetten waren veel hoger en de koers steeg - ogenschijnlijk zonder nieuwsaanleiding - met 20 procent. Een nieuwe affaire was geboren. Voor de toezichthoudende STE zullen de gebeurtenissen nauwelijks als een verrassing komen. Op 14 juli kondigde Petroplus de onderhandelingen aan met Shell over de raffinaderij: in de vier dagen daarvoor was de koers met een kwart gestegen. L'histoire se répète, heet dat in Zwitserland.

Wie de afgelopen dagen op grond van voorkennis aandelen Petroplus heeft gekocht gaat een paar benauwde kerstdagen tegemoet. Wordt er gebeld? Een zucht van verlichting als het schoonmoeder blijkt te zijn.

Erik van der Walle