Zeg't laat

Financieel commentator Bartjens van Het Financieele Dagblad had de prijs voor de laatste winstwaarschuwing van de eeuw dinsdag al zo goed als vergeven, toen woensdagmiddag een nieuwe kandidaat zich aanmeldde. In de laatste dagen van het fin de siècle lijkt het bedrijfsleven de Tour de France wel. Het is vechten om de man met de rode lantaarn te zijn, de laatste renner in het klassement, die als underdog ook zijn portie publiciteit meepikt.

Verenfabrikant Weweler leek de gelukkige, maar toen kwam opeens het automatiseringsbedrijf Management Share met een waarschuwing dat de winst zal tegenvallen. Zal dit bedrijf echt de laatste zijn? Op het directiefluweel van het bedrijfsleven kijken de beslissers elkaar gespannen aan. Wat is profijtelijker? De laatste winstwaarschuwing van de eeuw geven (misschien komen we wel op het Journaal of RTL Nieuws?) of op 1 januari de eerste profit warning geven van het nieuwe millennium? Waarom valt de winst zo tegen? De woordvoerder aarzelt niet: ,,De expert (m/v) die ons automatiseringssysteem zou testen op millenniumbestendigheid heeft al ons geld naar een bankrekening op de Bahama's geboekt en is spoorloos.'' Klinkt onwaarschijnlijk? Niet in de automatisering. Neem de Tas Groep. De koers is sinds de beursintroductie vorig jaar gehalveerd. Extra jammer, omdat de beursrecords nu als rijpe appels uit de boom vallen. Hoe kon dat? Vroeger kon een topmanager dan terugvallen op een van Philips' beste vindingen: valutaire tegenwind. De voorzitter van Tas gooit de koersval vooral op de Azië-crisis. Weet u nog wel? Het blijft behelpen.

Menno Tamminga