Verwarring rond slachting Tsjetsjenië

De Russische opperbevelhebber Anatoli Kvasjnin laat onderzoek verrichtten naar de moord op tientallen dorpelingen in het Tsjetsjeense dorp Alchan-Joert. Dat heeft het Russische persbureau Interfax gemeld.

De Russische vice-premier Nikolai Kosjman ontkende gisteren eerst dat sprake is geweest van een slachtpartij, hoewel de BBC gisteren een videotape toonde waarop te zien is hoe de vice-premier woedend soldaten in Alchan-Joert tot de orde roept. Kosjman stelde dat `de 17 tot 23 doden' in het dorp moslim-rebellen waren, die het vuur hadden geopend op een Russische eenheid. Later betoogde Kosjman evenwel dat er ,,vragen moeten worden beantwoord''. ,,Mensen die de wet overtraden, dienen te worden gestraft'', zei hij.

Human Rights Watch beschuldigt de Russen ervan Alchan-Joert, een dorp op de grens met Grozny, vanaf 1 december dagenlang te hebben geplunderd. Degenen die protesteerden, zouden zijn doodgeschoten.

Het Russische ministerie van Defensie verklaarde gisteren dat Russische troepen bij Alchan-Joert op 29 november in een hinderlaag liepen. Daarbij zouden dertig militairen gewond zijn geraakt en tien voertuigen vernield. De troepen zouden hebben geantwoord met zware artilleriebeschietingen op het dorp. Het hoofd van de pro-Russische Tsjetsjeense Staatsraad, Malik Saidulajev, deed gisteren ook een duit in het zakje. Volgens hem namen dronken Russen begin december wraak op een hinderlaag. ,,Soldaten drongen huizen binnen en als ze zagen dat iemand daar alleen was, doodden ze hem'', aldus Saidulajev. Hij zei dat één man levend is verbrand.

Russische troepen namen gisteren de omsingelde hoofdstad Grozny weer zwaar onder vuur. In het noorden en zuiden van de stad werd gevochten. De pro-Russische Tsjetsjeense militie van Bislan Gatamirov zal voorop gaan bij de inname van Grozny en de stad binnen een week veroveren, zei Gantamirov. De Russische commandant in Tsjetsjenië, Viktor Kazantsev, beloofde dat de oorlog in twee tot drie weken zal zijn beëindigd. Volgens de Tsjetsjeense president Maschadov hebben de verdedigers van Grozny voor drie maanden proviand en munitie. (AFP, AP, Reuters)