Tennisinternationals kiezen beste spelers

Richard Krajicek is gisteren in Noordwijk door de IC Nederland gekozen als één van de zeven tennissers van deze eeuw. De jury van de club van tennisinternationals wilde het respect en de waardering voor de vertegenwoordigers van de hele eeuw tot uitdrukking brengen en koos naast de Wimbledonkampioen van 1996 nog zes anderen.

Dat zijn, in chronologische volgorde, wijlen Kea Tiedeman-Bouman (winnares van de Franse Open in 1927), wijlen Henk Timmer (in 1927 en 1929 kwartfinalist op Wimbledon), Betty Stöve (Wimbledonfinale van 1977), Tom Okker (halve finalist op Wimbledon in 1977) en het dubbel Paul Haarhuis/Jacco Eltingh, dat in 1993 en 1998 wereldkampioen werd en vijf grandslamtitels behaalde.

Stöve reikte de jaarlijkse IC-Holland-Award 1999 uit aan Manon Bollegraf. De onlangs op 35-jarige leeftijd gestopte dubbelspecialiste won in haar carrière vier Grand Slam-titels in het gemengd dubbelspel en werd met Nicole Arendt in 1997 wereldkampioene vrouwendubbel. Als enkelspeelster reikte zij in 1992 tot de kwartfinales van Roland Garros.

Twee maanden geleden nam Bollegraf afscheid omdat ze nog altijd hinder ondervond van een knie-operatie van drie jaar geleden. Ook al is zij daar van bondswege nog niet voor gevraagd, het is wel de bedoeling van Bollegraf dat ze gaat meewerken aan de opleiding van jonge spelers en speelsters.

,,Niet zo snel in paniek raken als het de eerste jaren niet lukt'', is haar devies. Bollegrafs eigen loopbaan leverde het bewijs, dat het moglijk is ook op latere leeftijd resultaten neer te zetten. ,,Bij nationale kampioenschappen waren ze in het begin altijd blij als ze mij lootten. Dan wonnen ze tenminste een rondje.'' (ANP)