Stamppotbuffet bij de ijsbaan

Wat te doen met de kerst? Naar Kruimeltje, hopen de bioscoop-exploitanten.

De bruidssuite in het Van der Valk-hotel is nog leeg. Meer mensen vliegen naar de zon.

Een dagje naar de Efteling, sjiek uit eten of ergens ver weg de zon opzoeken. De Nederlander heeft dit jaar meer geld dan ooit te besteden aan vrije tijd en de verschillende mogelijkheden om kerst te vieren, nemen ook elk jaar toe.

Voor het eerst in de geschiedenis is de Efteling, het grootste familiepretpark van Nederland, met kerst geopend. ,,Uit onderzoek is gebleken dat de consument grote behoefte heeft om rond deze tijd beziggehouden te worden'', zegt een woordvoerder. ,,Het park staat er toch, dus waarom zouden we daar niet op inspelen?'' Het avonturengedeelte van het park is vanwege de kou wel dicht, maar dat mag de pret niet drukken. ,,We hebben wél een stamppotbuffet, een ijsbaan en 73 duizend liter warme chocolademelk.'' Hoe druk het wordt, is afwachten. Maar, zegt de woordvoerder, het Eftelinghotel is al weken volgeboekt en ,,mensen komen spontaan naar je toe om te zeggen dat ze komen''.

In de bioscopen draaien weer de traditionele kerstfilms. Kruimeltje, Tarzan en James Bond zijn dit jaar de favorieten van het bioscooppubliek. ,,De middagvoorstellingen van Kruimeltje zijn allang uitverkocht'', zegt een medewerker van bioscoop Pathé in Groningen. De kinderfilm heeft landelijk tot nu toe al honderdduizend bezoekers getrokken, maar dat aantal zal na de kerstdagen wellicht verdubbeld zijn, hopen de exploitanten.

Wie met kerst het land uitgaat, zoekt meestal de zon op. Het overgrote deel van de passagiers die met KLM vliegen, reist af naar Zuid-Europa, de Canarische Eilanden of de Nederlandse Antillen. Ook Zuid-Afrika is steeds meer in trek. ,,Deze kerst is het drukker dan ooit'', aldus een woordvoerder van de KLM. ,,Het aantal boekingen is dit jaar dertig procent hoger dan tijdens de vorige kerst.'' Volgens hem speelt de angst voor calamiteiten rond de millenniumwisseling daarbij een rol. ,,Mensen die anders vlak voor oud en nieuw het vliegtuig nemen, kiezen nu voor de zekerheid voor een vlucht rond de kerst.'' Of men wacht tot de jaarwisseling voorbij is. Schiphol meldt een absolute piek op 2 januari. ,,Dan moeten we het dubbele aantal passagiers verwerken.''

Het aantal passagiers dat tijdens de kerstdagen zelf op reis gaat is volgens Schiphol niet zo groot. ,,We hebben zesenzestigduizend mensen te verwerken in het weekend, dat is niet bijster veel'', aldus een medewerker van Schiphol. De dagen vlak voor en na het weekend loopt het wel weer storm.

Overigens lijkt de populariteit van de wintersport tanende. Zowel KLM als reisbureau Holland International constateert dat steeds meer mensen de zon opzoeken en steeds minder mensen het vliegtuig naar wintervakanties nemen.

Wie in Nederland blijft en uit eten wil gaan, moet snel zijn. Veel restaurants zijn dicht of al een tijd lang volgeboekt. Zoals elk jaar zitten de meeste motels van de Van der Valk-keten weer vol. Hotel Cantharel in Ugchelen verwacht de gebruikelijke kerstdrukte. ,,Alleen de bruidssuite is nog niet geboekt'', aldus een medewerkster.

Als cadeautjesfeest heeft kerst nog steeds niet gewonnen van sinterklaas. Uit een steekproef die het NIPO in november hield, blijkt dat 27 procent van de Nederlandse bevolking de kerst met cadeaus gaat vieren. Zeventien procent wist het nog niet zeker. Ter vergelijking: in hetzelfde onderzoek gaf 49 procent aan zeker Sinterklaas te vieren en zeven procent van de bevolking wist het nog niet zeker. Uit het onderzoek bleek ook dat de Nederlander gemiddeld 231 gulden per huishouden aan kerstcadeaus uit zal geven. Ook hier wint Sint Nicolaas: gemiddeld 250 gulden.

    • Guus Valk