SNIJTAFEL WERPT LICHT OP CLITORAAL EN VAGINAAL ORGASME

Amor Veneris, de liefde van Venus. Zo noemde de Venetiaanse anatoom Renaldus Columbus in 1559 de clitoris, het penis-achtige knobbeltje dat verborgen tussen de grote schaamlippen aan de voet van de venusheuvel ligt. Dit is de plaats van het vrouwelijk genieten, voegde hij er aan toe en geen mens die dat in twijfel trok.

Toen werd het 1905 en kwam Sigmund Freud met de theorie dat er naast het clitorale orgasme ook een vaginaal orgasme bestaat. Hij kwam daarop vanuit de redenering dat kinderen in hun genitale fase (als ze vier, vijf jaar oud zijn) met genoegen met hun kleine fallussen spelen. Echter, om vrouw te worden moet een meisje zich hiervan bevrijden en de ware bevestiging van haar vrouw-zijn in haar vagina zoeken. Zo ontstond bij Freuds tijdgenoten de opvatting dat een vrouw met het vaginale orgasme haar volwassenheid bewijst. Clitoraal klaarkomende vrouwen zijn dan in hun ontwikkeling blijven steken.

Maar vrouwen kúnnen alleen clitoraal klaarkomen, beweerden eerst Kinsey en later Masters en Johnson rond de jaren vijftig. Zij baseerden zich op meer dan 8000 kunstmatig opgewekte orgasmen die alleen ontstonden na stimulatie van de clitoris. Met vrouwen zonder vaginaal orgasme was dus niets aan de hand. Feministische schrijfsters uit de jaren zeventig hebben dit Freud flink ingepeperd. Daarnaast vonden zij dat vrouwen geen mannen nodig hebben om tot volwaardige hoogtepunten te komen. Dat kwam weer goed uit, want Shere Hite toonde in 1976 aan dat teleurstellend weinig mannen van de clitoris afwisten.

Toch stond de vagina nog niet buitenspel. Zo ontstond er een wetenschappelijke controverse over de vraag of de G-plek bestaat, een hypergevoelige zone rond de plaats waar de plasbuis in de vagina uitmondt. Bij stimulatie geeft hij een orgastisch gevoel en sprietst overvloedige hoeveelheden vloeistof de vagina in. Anderhalf jaar geleden zorgde de Australische urologe Helen OConnell voor een ommekeer (Journal of Urology, juni 1998). Zij legde de clitoris als eerste op de snijtafel en ontdekte dat het knobbeltje dat we clitoris noemen slechts het uitwendige deel is van een samenhangend stelsel van zwellichamen dat tot in de wanden van de vagina doorloopt. Clitorale en vaginale orgasmen zijn wellicht verschillende verschijningsvormen van het ene seksuele orgasme. (Huup Dassen)