`Smeerworst achter m'n oor'

Ruud Feltkamp speelt de hoofdrol in de film `Kruimeltje'. Sleetje rijden in de nepsneeuw vond hij het leukst.

Het sneeuwt veel in de film Kruimeltje. De straatjongen sneeuwt op Kerstavond zelfs helemaal onder, als hij tegen de kerkmuur in slaap valt. Toch had Ruud Feltkamp, die Kruimeltje speelt, het niet koud: ,,Ik had onwijs veel dikke kleren aan. Bovendien is die sneeuw nep. De sneeuw op de grond was nat papier. De sneeuw uit de lucht was piepschuim. Het leukste was het sleetje rijden. De slee ging van een helling keihard naar beneden. Whoem whoem! Net een achtbaan. De slee liep op rails. Maar dat hebben ze voor de film weggepoetst met de computer.''

In een pannenkoekenhuis in Broek in Waterland vertelt Ruud (10) over zijn werk bij de film. Ruud kwam bij Kruimeltje door een advertentie in de krant. Hij schreef een brief die begon met 'Goeie Filmcompany'. Ook las hij het boek van Chris van Abkoude. Kruimeltje is een jongen die in de steek is gelaten door zijn ouders. Hij zwerft over straat om eten en geld te zoeken. En om kattenkwaad uit te halen. Ruud: ,,Dat boek vond ik soms een beetje spannend en soms wel zielig. Maar ik moest niet huilen. Alleen ouders moeten huilen.''

Ruud mocht, met veel ander kinderen, een stukje komen voorspelen. ,,Ik sprong een gat in de lucht toen ik werd uitgekozen.'' Hij werkte dit jaar twee maanden aan de film. ,,Ik werd om half zeven opgehaald en om acht uur 's avonds thuisgebracht. Ik ging niet naar school. Maar ik had een privé-lerares op de set. Als de camera verplaatst moest worden, ging ik leren.

,,Ik mocht de tekst niet uit mijn hoofd leren. Dan zou ik het te opgelezen zeggen. Opgelezen klinkt zo: `Kijk. Dat. Eens.' Terwijl het gewoon `kijk-dat-es!' moet zijn. Daarom vertelde regisseur Maria Peters pas vlak voor de scène wat ik moest zeggen.'' Vond Ruud het moeilijk om eerst verdrietig, en dan weer vrolijk te moeten spelen? ,,Nee. Ik wil niet opscheppen, hoor. Maar als je gewoon goed kan toneelspelen, dan gaat dat allemaal vanzelf.''

,,Mijn broer Pim (13) speelt ook mee in de film. Hij speelt een jongen die met Kruimeltje in het gesticht zit. Hij hoefde maar één zin te zeggen: `Jongens, ik hoor wat! Er komt iemand aan!' Dat moest zes keer over. Pim was verliefd op Thekla Reuten, die Kruimeltjes moeder speelt. Ik vond het lullig voor hem want Thekla had al een man. Pim was toen verdrietig.''

,,Rick Engelkes (van Goede Tijden, Slechte Tijden) speelt mijn vader. We noemden hem Rick Engelkus omdat hij steeds met Thekla Reuten aan het kussen is. Als ze elkaar ontmoeten, zitten ze te kussen. Dan gaat hij naar Amerika en kussen ze elkaar weer. En als hij tien jaar later terugkomt, gaan ze weer kussen. Drie keer! Dat is gewoon te vaak achter elkaar. Dat vond ik stom.''

Zelf was Ruud op geen enkel meisje verliefd tijdens de filmopnames. Wel werd hij vriendjes met Femke, die de rol van Kruimeltjes hond speelt. ,,Ze bleef bij me omdat ik haar eten gaf. Bij een scène hebben ze smeerworst achter mijn oor gesmeerd. Om haar te lokken. Femke moest janken toen we afscheid namen. Nu wil ik nog graag de groeten doen aan mijn oma want die stuurt altijd de Kinderpagina naar me op.''