Schröder wil beperkte zittingsduur

De Duitse bondskanselier Gerhard Schröder wil dat de toekomstige zittingsduur voor bondskanseliers aan een maximum wordt gebonden. Hij bepleit dat in het weekblad Der Spiegel, met een verwijzing naar het schandaal dat is uitgebroken rond zijn voorganger, Helmut Kohl, over illegale partijfinanciering. ,,Het risico van hoge ambten is dat de bezitter het gevoel krijgt dat hij onmisbaar is. Mensen om hem heen verliezen de moed hun mond open te doen, en degenen die dat wel doen, worden weggewerkt'', aldus Schröder. (West-)Duitsland heeft twee bondskanseliers gekend die zeer lang aan de macht bleven: Helmut Kohl (1982-1998) en Konrad Adenauer (1949-1963). Beiden waren lid van de CDU. Schröder wil geen maximale termijn noemen, maar zegt dat de Duitse politieke stabiliteit een prijs heeft. ,,Na zekere tijd in dit zware ambt gebeuren twee zaken: men wordt moe en het werk wordt routine. En daardoor is men niet langer werkelijk innovatief.'' (Reuters)