Rechtbank veroordeelt dertien piraten ter dood

Een Chinese rechtbank heeft deze week dertien mannen ter dood veroordeeld in het grootste proces tegen piraten sinds een halve eeuw. Eén piraat kreeg levenslang, 24 anderen werden veroordeeld tot gevangenisstraffen die varieerden van tien maanden tot twaalf jaar. Op een indonesiër na zijn alle mannen afkomstig uit China.

Volgens de rechtbank hebben de piraten zich schuldig gemaakt aan moord, roof, en illegaal bezit van wapens en drugs. In november vorig jaar kaapten ze het schip Cheung Son dat op weg was van Shanghai naar Maleisië. Dat deden ze door zich voor te doen als vertegenwoordigers van de Chinese douane. Toen ze eenmaal aan boord waren, boeiden en blinddoekten ze alle bemanningsleden voordat ze hen met stokken dood sloegen. Vervolgens zetten ze de lijken van de 23 Chinese zeelieden, verzwaard met gewichten, overboord.

De Cheung Son was een splinternieuw vrachtschip dat onder Panamese vlag voer en eigendom was van een bedrijf in Hongkong. Het schip was geladen met ovenslakken ter waarde van meer dan anderhalf miljoen gulden. Van het schip en de lading is geen spoor meer gevonden.

Volgens de adjunct-directeur van het International Maritime Bureau in Londen, Jayant Abhyanker, was de kaping van de Cheung Son, één van de smerigste piratenacties van 1998. Het bureau registreerde dat jaar 202 aanvallen op schepen waarbij 67 doden vielen. In de eerste maanden van dit jaar werden 180 incidenten gerapporteerd. Tweederde van de piratenacties speelt zich af in Azië.

De directeur van de Hong Kong Shipowners Association, Arthur Bowring, juichde de veroordelingen gisteren toe. Hij prees de Chinese regering omdat ze de laatste jaren hard optreedt tegen piraterij. Reuters, AFP)