Ramsj

Anna Pavord: The tulip. Gebonden, Bloomsbury 1999, van ƒ110,- voor ƒ49,50. De Boekenmarkt Den Haag.

Uitvoerig geïllustreerd prachtboek over de cultuurgeschiedenis van de tulp. Die geschiedenis begint in Turkije maar Nederland speelt in de tulpenhandel al snel een grote rol. Natuurlijk komt ook de Hollandse tulpengekte in de 17de eeuw aan bod. Pavords boek verscheen in 1999 en werd uitvoerig besproken in deze bijlage. Het gaat hier om een partij retouren van de Engelse boekhandel met soms een kleine beschadiging.

Gabriele Fahr-Becker (red.): Ostasiatische Kunst. Gebonden, Könemann 1998, van ƒ99,90 voor ƒ59,90. Premsela Amsterdam.

Kolossaal en loodzwaar boek in twee delen in een cassette over de kunst van Oost- en Zuidoost-Azië. Kunst is hier breed opgevat: er is niet alleen plaats ingeruimd voor architectuur, schilderijen en beeldhouwkunst maar ook voor wajangpoppen, oude en nieuwe dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Veel kleurenfoto's van redelijke kwaliteit. Met een centraal register in deel twee.

Antonia Fraser: The lives of the Kings & Queens of England. Gebonden, Weidenfeld & Nicolson 1998, van ƒ129,50 voor ƒ54,95.

Nayler & Co Den Haag.

Dik boek, beetje in koffietafeluitvoering, over de veertig koningen en koninginnen die Groot-Brittannië sinds 1066 hebben bestuurd. Het leven van iedere vorst en vorstin wordt in een paar bladzijden beschreven, met veel grote en mooie platen en met stambomen. Door dit alles heen loopt de geschiedenis van Engeland: van eiland tot wereldmacht tot eiland. Met in de tussentijd: veel bloed, oorlog, overspel en afgehakte hoofden.

George D. Painter: Marcel Proust. Paperback, Pimlico 1996,

van ƒ62,50 voor ƒ29,50.

Boekhandel Roelants Nijmegen.

De beroemde Amerikaanse kunsthistoricus Painter schreef deze biografie van Marcel Proust (1871-1922) tussen 1959 en 1965 in twee delen. In 1989 verscheen de uitgebreide, herziene editie in een band en in de huidige editie zijn nog wat correcties aangebracht. Painters boek wordt als een standaardwerk beschouwd. Grote literatuurlijst, eindnoten en gedetailleerd register.

Lesley Chamberlain: Nietzsche in Turin. Gebonden, Picador 1996,

van ƒ59,80 voor ƒ19,90.

Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam; De Boekenmarkt Den Haag.

In 1888 verbleef de Duitse filosoof en dichter Friedrich Nietzsche een jaar in Turijn in Italië. Hij schreef er enkele van zijn belangrijkste werken, waaronder Ecce Homo en De Antichrist. De Britse journaliste Chamberlain reconstrueert Nietzsche's verblijf in Turijn en hoe die boeken tot stand kwamen. Positief ontvangen.

Frank McLynn: Carl Gustav Jung. Gebonden, St. Martins Press 1996,

van ƒ73,40 voor ƒ27,50. Scheltema Amsterdam; Donner Rotterdam;

De Boekenmarkt Den Haag.

Omvangrijke biografie van de Zwitser Carl Gustav Jung, een van de bekendste psychiaters van deze eeuw. Jung had aanvankelijk nauw contact met Freud, maar in 1912 brak hij met hem en sindsdien ontwikkelde hij de zogenoemde analytische psychologie die hem beroemd zou maken. De voorraad van dit standaardwerk is beperkt.

Rupert Godfrey: Letters from a Prince. Gebonden, Little Brown 1998, van ƒ69,80 voor ƒ27,50.

Nayler & Co Den Haag.

Nog voordat de Britse koning Edward verliefd werd op Wallis Simpson, een beroemde liefdesaffaire die leidde tot zijn troonsafstand, schreef hij ruim 260 vurige liefdesbrieven aan Freda Dudley Ward. Door haar bleef hij waarschijnlijk zo lang vrijgezel. De brieven zijn hier gebundeld. Met een korte inleiding.

Rainer Maria Rilke: Florentijns dagboek. Paperback, SUN 1993,

van ƒ29,50 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht; Scheltema Amsterdam.

`Weest slechts één dag niet modern, en jullie zult zien hoeveel eeuwigheid jullie in je hebt.' Dat schreef Rilke in 1898 in zijn reisdagboek. Hij was 22 en verbleef een paar weken in Florence. Hij schrijft er over over de renaissancekunst, die een verpletterende indruk op hem maakt. Vertaald en van aantekeningen en een nawoord voorzien door Philip van der Eijk.

Paul Claes: De Griekse liefde. Paperback, Kritak 1997, van ƒ29,90 voor ƒ12,50. Steven Sterk Utrecht.

Aantrekkelijk ogend boekje met honderdvijftig epigrammen van Griekse en Byzantijnse dichters uit de periode 500 voor tot 500 na Christus. Ernst, humor, spotdichten, grafschriften en erotische teksten, vertaald door Paul Claes. Een voorbeeld: `Een vrek die een geknaag/ gewaarwordt aan zijn maag,/ denkt niet aan een diner,/ maar aan zijn portemonnee'.

Sarah Bedford: The Sitwells. Paperback 1996, van ƒ98,60 voor ƒ29,90. Nayler & Co Den Haag.

Tentoonstellingscatalogus van het werk van de Britse dichters en prozaïsten Edith Louise, Osbert en Sacheverell Sitwell. The Sitwells kwamen uit een aristocratisch geslacht en trokken in de eerste helft van deze eeuw sterk de aandacht van de media door hun intelligentie, eruditie en ongewone levenshouding. Hun werk vertoont echter duidelijk individuele trekken. Veel foto's, schilderijen en documenten. Bijzonder.