Pas verschenen

Willem Elsschot: Een ontgoocheling & Het dwaallicht. 142 blz. ƒ17,90. Baltasar Gracián: Handorakel en kunst van de voorzichtigheid. 157 blz. ƒ17,90. Johann Wolfgang Goethe: Het lijden van de jonge Werther.

176 blz. ƒ17,90 Louis Paul Boon: Vergeten straat 317 blz. ƒ19,90, Querido.

Vier nieuwe delen in de fraai uitgegeven reeks Salamander Klassiek.

Komt allen tezamen.

Bert Bakker, 126 blz. ƒ19,50

C.J. Aarts en M.C. van Etten verzamelden de oude en nieuwe kerstliedjes in hun oorspronkelijke versie. Opgenomen is het oudste Nederlandse kerstlied `Nu zijt wellekome Jesu lieve Heer' (elfde eeuw), maar ook Paul van Loons `Kerstmis met opa' (1997) en van een aantal buitenlandse liedjes is zowel de Nederlandse als de originele tekst afgedrukt.

Fouad Laroui:

Kijk uit voor parachutisten (Méfiez-vous des parachutistes).

Vert. Frans van Woerden,

Van Oorschot, 187 blz. ƒ34,90

De in Marokko geboren en nu in Nederland woonachtige Fouad Laroui (1960) schreef een tragikomische roman over een jonge ingenieur die, nadat hij in Frankrijk heeft gestudeerd, gaat werken bij een fabriek in Casablanca. Evenals in Larouis vorige romans ervaart de hoofdpersoon bij terugkeer in zijn land van herkomst hoezeer hij daarvan is vervreemd.

Eerdere romans (Les dents du topographe en De quel amour blessé) werden met Franse literaire prijzen bekroond. `Laroui's stijl is zonder meer vernieuwend te noemen. Hij schrijft op een ongedwongen, vrije manier, brutaal en uitdagend en beschikt over een vlijmscherpe humor.' (Margot Dijkgraaf, Boeken 11.9.98)

Ruchira Mukerjee: Uit de schaduw (Toad in My Garden). Vert. Marijke Versluys, Atlas, 223 blz. ƒ39,90

Debuutroman van de Indiase schrijfster Ruchira Mukerjee over een artsendochter die op jonge leeftijd verliefd wordt op haar oom. Eenmaal docente aan de universiteit ontmoet ze een man met westerse opvattingen waardoor ze eindelijk voor zichzelf durft te kiezen. `Het is een prachtig boek, en dat heeft alles te maken met de poëtische stijl van Mukerjee.' (Stine Jensen, Boeken 13.8.99)

Orhan Pamuk: Het nieuwe leven. Vert. door Veronica Divendal,

De Arbeiderspers, 263 blz. f49,90

Roman uit 1994 van de Turkse schrijver Orhan Pamuk (1952) waarin een jonge student in Istanbul in de ban raakt van een boek en vervolgens het land tot in alle uithoeken doorkruist op zoek naar het nieuwe leven en de nieuwe wereld. In een interview in deze krant zei Pamuk: ``Ik spreek over het dilemma van Oost en West, over de continuïteit van de Turkse samenleving en over het zoeken naar identiteit.''

Willem Frijhoff en Marijke Spies: 1650. Bevochten eendracht. Nederlandse cultuur in Europese context.

Sdu Uitgevers, 704 blz. ƒ75,-

Eerste deel in een imposante serie van vijf zogeheten `ijkpuntjaren', die alle de Nederlandse geschiedenis en de verhouding tot andere Europese landen belichten. Dit deel duikt letterlijk diep het midden van de Gouden eeuw in. Willem Frijhoff is hoogleraar geschiedenis aan de VU, Marijke Spies is emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde tot 1770 aan de VU.

Jan Kolen en Ton Lemaire (red.): Landschap in meervoud.

Perspectieven op het Nederlandse landschap in de 20ste/21ste eeuw.

Jan van Arkel, 476 blz. ƒ49,50

Fraai uitgevoerde bundel met 23 opstellen van auteurs uit verschillende disciplines over de veranderingen in het Nederlandse landschap en de vraag of die gezien moeten worden als een vernietiging van dierbare en waardevolle plaatsen of juist als een broodnodige aanpassing van het land aan de eisen van de toekomst.

Chris Dijkstra, Miranda Reitsma en Alies Rommerts: Atlas Amsterdam. Thoth, 171 blz. ƒ75,-

Royaal geïllustreerd overzicht van de ontwikkeling van Amsterdam, dat achtereenvolgens wordt beschreven als marktstad (tot 1600), handelsmetropool (1600-1900), hoofdstad (1800-1900), arbeidsstad (1900-1960) en dienstenstad (1960-2000), eindigend met een vooruitblik op de toekomst van de stad.

Xenophon: Kyros de Grote.

De vorming van een vorst. Vert. John Nagelkerken. Voltaire, 304 blz. ƒ79,-

Geannoteerde en ingeleide vertaling van de deels fictieve levensbeschrijving die Xenophon (ca. 427 – na 355 v. Chr) schreef over Kyros de Grote, de stichter van het Perzische Rijk. In `de eerste historische roman uit de geschiedenis' zette Xenophon zijn gedachten over krijgskunde, opvoeding en staatsmanskunst uiteen.

Isaac Stern m.m.v. Chaim Potok: Isaac Stern. Mijn eerste 79 jaar.

Vert. Wiebe Buddingh', Bzztôh,

414 blz. ƒ49,50 (geb.), ƒ39,95 (pbk)

Autobiografie van de beroemde violist. Zijn allereerste concert speelde hij in New York op 10 oktober 1937. De volgende ochtend zwierf hij door Manhattan: `Ik had gehoopt dat mijn debuut in Town Hall mijn grote doorbraak zou worden, maar in plaats daarvan vertelden de critici me dat ik beter terug kon gaan naar huis om nog wat meer te oefenen.'