Nederlands elftal favoriet Euro 2000

Het Nederlands elftal gaat volgende zomer voor de tweede keer de Europese voetbaltitel winnen. Dat is de uitkomst van een onderzoek door het NIPO onder 1.013 Nederlanders. De ondervraagden vinden verder Johan Cruijff de beste Nederlandse voetballer van de eeuw.

Van de ondervraagden bleek 39 procent tamelijk of zeer geïnteresseerd in het Nederlandse voetbal. Het vertrouwen in de prestaties van Oranje is, ondanks de teleurstellende resultaten in de reeks oefenduels, nog altijd groot. Een kwart (24 procent) denkt dat Oranje kampioen wordt.

Slechts één op de tien denkt dat Oranje in de poule met Denemarken, Frankrijk en Tsjechië niet mag rekenen op de eerste of tweede plaats en derhalve uitgeschakeld zal zijn. Bijna een kwart (23 procent) denkt dat Oranje in de kwartfinale zal stranden, terwijl drie op de tien Nederlandse voetballiefhebbers van mening zijn dat het Nederlands elftal in de halve finale zal verliezen. Eén op de tien denkt dat Oranje de finale verliest. Vier procent waagde zich niet aan een voorspelling.

Italië en Duitsland blijken na Oranje het hoogst ingeschat (respectievelijk 18 en 17 procent), op gepaste afstand gevolgd door wereldkampioen Frankrijk (12). Alle andere landen scoren minder dan 10 procent. Medeorganisator België wordt door slechts één procent getipt als Europees kampioen.

De Nederlandse voetballiefhebbers vonden Johan Cruijff de Nederlandse voetballer van de eeuw. Daarna kwamen Marco van Basten, Abe Lenstra, Ruud Gullit en Willem van Hanegem.

Louis van Gaal heeft na de teleurstellende 1-1 van FC Barcelona tegen Rayo Vallecano een knieval gedaan voor Rivaldo, de Braziliaan die eerder deze week werd uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. ,,Met Rivaldo zouden we van Vallecano hebben gewonnen'', zei Van Gaal voor de Spaanse radio. ,,Hij schiet strafschoppen altijd raak.''

Barcelona verspeelde woensdag twee punten doordat de Portugees Figo in de laatste minuut een strafschop miste. Van Gaal had Rivaldo naar het tweede elftal verbannen nadat de Braziliaanse sterspeler weigerde linksbuiten te spelen. ,,Ik moest tijdens de wedstrijd vaak aan Rivaldo denken. Hij is een grandioze voetballer.'' Van Gaal zei ook geen idee te hebben hoe het conflict tussen hem en Rivaldo zal aflopen. ,,Ik verwacht niet dat hij van gedachten zal veranderen'', aldus de Nederlandse trainer-coach. ,,Hij zag er behoorlijk standvastig uit toen hij zei wat hij zei.''

Barcelona-aanvaller Patrick Kluivert dreigt opnieuw te worden geschorst. De Nederlander, die wegens belediging van een scheidsrechter dit seizoen al vier duels aan de kant zat, gaf in de wedstrijd tegen Rayo Vallecano tegenstander Cota na enig duw- en trekwerk een klap. Dat ontging arbiter Dauden Ibañez, maar de tv-camera's niet. Kluivert ging in de fout bij een hoekschop van Figo. (ANP/Reuters)