Militairen maken amok in Ivoorkust

In Ivoorkust is gisteren rebellie uitgebroken in het regeringsleger. Muitende soldaten trokken plunderend door het zakencentrum van de hoofdstad Abidjan. De aanleiding voor de rebellie was gisteravond nog onduidelijk.

Volgens regeringsfunctionarissen en sommige Westerse diplomaten handelen de soldaten slechts uit onvrede over gebrekkige betaling van hun soldij en hun slechte leefomstandigheden. ,,Ze zijn alleen maar een beetje boos'', zei een diplomaat. ,,Het gaat om gewone soldaten die een groter deel van de koek willen.''

Volgens die uitleg hebben de onregeldheden niets van doen met de recente politieke onrust in het traditioneel stabiele Ivoorkust, die is onstaan nadat president Henri Konan Bédié vorige maand een aantal leden van de oppositiepartij RDR liet oppakken. De leider van de RDR, de Ivoriaanse oud-premier Alassana Quattara, nam afgelopen zomer ontslag als plaatsvervangend directeur bij het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) om volgend jaar deel te kunnen nemen aan de presidentsverkiezingen in Ivoorkust. Maar de huidige president, sinds 1993 aan de macht, wil de kandidatuur van Alassana Quattara blokkeren omdat hij staatsburger is van het naburige Burkino Faso. Een rechtbank bepaalde afgelopen oktober dat Quattara niet langer recht heeft op het Ivoriaanse staatsbugerschap.

De muiterij begon in de nacht van woensdag op donderdag in het legerkamp Akouedo, toen een groep soldaten een onderhoud eiste met commandant Maurice Tauthui. Toen ze zich met geweld een weg naar binnen wilden banen, opende diens lijfwacht het vuur. Zes soldaten raakten gewond. Symphatisanten bezetten daarop het wapendepot, waarna de muiters de hoofdstad introkken. Ze schoten met hun automatische wapens in de lucht, stalen auto's en overvielen winkels en plunderden kassa's. Ook zouden de soldaten de gebouwen van de nationale radio en televisie in Abidjan belegeren. De reguliere uitzendingen werden gistermiddag gestaakt zonder dat daarvoor een reden werd opgegeven. Kamp Akouedo werd in de loop van de middag omsingeld door aan de regering loyale troepen. Volgens Westerse diplomaten had de politie opdracht gekregen de soldaten te laten uitrazen. Gisteravond nog hielden soldaten wegen gebarricadeerd.

Uit voorzorg is gistermiddag extra bewaking ingesteld bij de gevangenis waar elf leiders van de RDR zijn opgesloten, onder wie vier parlementariërs. Zij werden afgelopen maand tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens hun betrokkenheid bij een uit de hand gelopen demonstratie in oktober. President Henri Konan Bédié zei donderdag in het parlement de elf onder bepaalde voorwaarden amnestie te willen geven. (Reuters)