Meeste ministers blijven in Nederland rond jaarwisseling

. Minister Peper is woensdag, op de eerste dag van zijn kerstvakantie, afgereisd naar Vlaanderen om een verlate verjaarsvisite af te leggen bij Gerard Reve. De `volksschrijver' werd onlangs 76 jaar. Premier Kok en de ministers Van Boxtel, Brinkhorst en Jorritsma bezochten maandagavond het kerstconcert van Van Lanschot Bankiers in de kathedraal van Den Bosch. Minister De Grave gaat op tweede kerstdag naar de Nederlandse militairen in Bosnië.

Het kabinet houdt twee weken reces, half zo lang als de Tweede Kamer die op 18 januari terugkeert. Vrijwel alle bewindslieden brengen de jaarwisseling door in Nederland. Ze houden zich stand by voor het geval zich problemen mochten voordoen in de `millenniumnacht'. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt een crisiscentrum ingericht, dat noodmaatregelen moet coördineren als er problemen ontstaan met de energievoorzieningen, in ziekenhuizen, bij de waterbeheersing, etc. Minister Van Boxtel heeft daar namens het kabinet de leiding.

Afgezien van noodgevallen en `sfeervolle' verplichtingen houden de meeste bewindslieden hun agenda leeg tot na de jaarwisseling. Minister Korthals (Justitie) gaat komende woensdag alleen nog naar Apeldoorn, om de vernietiging van wapens gade te slaan die zijn binnengekomen via de actie `Heb 't lef, wapens weg'.

Departementen stellen elk hun eigen regels over doorwerken of collectief vrij nemen rondom de feestdagen. Algemene Zaken en Onderwijs zijn de gehele volgende week gesloten. Enkele andere ministeries, waaronder Binnenlandse Zaken, gaan alleen volgende week donderdag en vrijdag dicht. Op diverse andere ministeries, waaronder Buitenlandse Zaken en Defensie, wordt de hele week gewoon doorgewerk. Op Financiën wordt uitgezien naar de laatste belastingbetalingen over 1999, die op 30 december binnen moeten zijn. De opbrengst daarvan is mede bepalend voor de vraag of 1999 met een overschot kan worden afgesloten.