Limburgs water toch naar Nuon

Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) kiest toch voor een fusie met het energie- en waterbedrijf Nuon/ENW. Dat betekent zo goed als zeker het einde van Aquilex, het waterbedrijf voor zuid-oost-Nederland.

WML heeft gisteren bekendgemaakt dat de raad van commissarissen zijn eerdere beslissing voor deelname aan Aquilex heeft herzien. Enkele weken geleden spraken de commissarissen zich nog uit voor de vorming van één waterbedrijf samen met het Waterleidingbedrijf Oost-Brabant (WOB) en Waterbedrijf Gelderland (WG). Nuon/ENW, dat deze zomer nog de enige kandidaat was voor WML, leek daarmee uitgeschakeld.

WOB-directeur M. Jellema noemde de plotselinge wending gisteren ,,verrassend'', maar wilde er niet meer over kwijt dan dat de ,,beweeglijkheid in Limburg al een tijd groot'' is. Zijn collega J. van der Laan van WG is eveneens onaangenaam getroffen: ,,Het is niet leuk. Met de commissarissen zal ik mij beraden op de toekomst van ons waterbedrijf.''

Nuon/ENW, dat al in Noord-Holland, Friesland, Gelderland en Flevoland actief is, toonde zich gisteren ,,blij'' over het Limburgse besluit. Nuon verwacht de zaak in februari, als de aandeelhouders van WML een defintief besluit nemen, rond te kunnen hebben. Directeur J. Huberts van WML zegt alleen dat er ,,voortvarend'' zal worden onderhandeld.

Als reden voor de herziening van het besluit noemt WML de voorkeur, die de provincie Noord-Brabant heeft voor de vorming van een zuiver Brabants bedrijf door een fusie van WOB en Waterleidingmaatschappij Noord-West Brabant (WNWB). ,,Die voorkeur is uitgesproken op 10 december bij een commissie-vergadering en de commissarissen van WOB hebben op 20 december besloten tot de vorming van een Brabants bedrijf'', zegt directeur J. Huberts. ,,Vergeet niet dat we alles bij elkaar al drie, vier jaar bezig zijn met besprekingen over een samengaan.''

De provincie Noord-Brabant vindt dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. ,,Eerst kan er een Brabants bedrijf worden gevormd en dat bedrijf kan dan vervolgens meedoen met Aquilex'', meent een woordvoerster.

Huberts vindt dat onvoldoende: ,,In de oorspronkelijke brief van de commissarissen van WOB, op grond waarvan wij toen `ja' hebben gezegd tegen Aquilex, stond dat als de vorming van het Brabants bedrijf niet zou lukken WOB toch zou meedoen met Aquilex. Daarvan is nu geen sprake meer.''

Het grote probleem is namelijk dat WNWB niet wil meedoen met Aquilex. ,,Vanuit onze optiek is een zuiver Brabants bedrijf het beste. De vorming daarvan wordt met het afvallen van WML waarschijnlijk gemakkelijker'', aldus de woordvoerster van de provincie Noord-Brabant.