Leerplicht 2

Dat we in Nederland van de ene chaos in de andere tuimelen en dat de overheid steeds minder greep heeft op de gang van zaken, daar kijken we nauwelijks meer van op. Maar dat er mensen zijn die op basis van de meest absurde motivering voor afschaffing van de leerplicht pleiten, daar staat je verstand toch echt bij stil.

``De kinderen zijn van zichzelf gemotiveerd genoeg, die hebben geen dwang nodig, die weten zelf wel wat goed voor ze is.'' Daar komt het artikel in NRC Handelsblad van 11 december in het kort op neer. Als je ons land definitief naar de Derde Wereld wilt helpen en in één moeite door ook het criminaliteitscijfer nog een drastische duw omhoog wil geven, schaf dan vooral de leerplicht af.

Het is alsof je een arts hoort vertellen: ``Mevrouw, meneer, u hebt kanker. Op dit moment is dat nog met een betrekkelijk geringe ingreep te verhelpen. Maar ach, al dat bloederige gedoe met die messen. daar zou ik toch maar niet aan beginnen als ik u was.'' Arm land, dat met zulke wetenschappers wordt gestraft.