Honderd fraaie handen

Ook in de bridgesport gaat de Millenniumwende niet ongemerkt voorbij. Zo organiseert IMP, het bridgetijdschrift voor gevorderden, de verkiezing van de Hand-van-het-Millennium. Het blad bracht onlangs een overzichtsnummer uit met honderd fraaie handen die afgelopen eeuw zijn gespeeld in binnen- en buitenland. De lezers hebben tot 1 februari 2000 de tijd om uit deze bijzondere collectie de Hand-van-het-Millennium te kiezen. Ik zal u mijn favoriet alvast verklappen. Het is een spel uit 1985, dat zich voordeed tijdens een wedstrijd uit de Meesterklasse tussen USS en ABC. Met zijn geniale afspel, getuigde de leider, Roald Ramer, van moed, psychologisch inzicht en techniek.

Ramer was als zuid in 7SA beland, waartegen west met een kleine ruiten uitkwam. Op tafel werd klein gelegd en oost speelde snel en ongeïnteresseerd ♦B bij. Als de ruitens zich gedragen heb je in 7SA een slag of vijftien, dat begreep Ramer natuurlijk ook wel. Maar de gang van zaken in de eerste slag deden hem bevroeden dat de ruitens wel eens 4-1 konden zitten. Hij begon eerst maar eens vier rondjes klaver te spelen. Uit noord gingen twee ruitens weg, terwijl oost soepeltjes wat hoge kleuren losliet. West liet traag een harten varen. Op de vijfde klaveren ging van tafel een harten weg en bij west een schoppen. Ramer incasseerde ♠A en ♠H en vervolgens de zesde klaveren, waarop west zich ontdeed van een harten. Op dat moment besloot Ramer moedig uit dummy de laatste kleine ruiten weg te gooien. Nu volgden ♦A en ♦H waarop oost in een hoge kleurendwang kwam en zich moest overgeven.

Een schitterend spel natuurlijk. Van dat niveau staan er in de IMP Top 100 veel meer. Een andere sterke kandidaat is mijns inziens is een spel waarin Louk Verhees en Huub Bertens een fantastische verdediging op poten zetten. Het deed zich voor in 1995 in Deauville, tijdens de open paren. Hun tegenstanders waren twee sterke Fransen:

Tegen 4♠ kwam west uit met ♠H. De leider nam het aas en speelde ♡A, ♡H, harten getroefd en ♣V. Louk Verhees pakte met de heer en incasseerde ♦H (!) en ♡V. Op die kaart gooide Huub Bertens ♦A (!) weg. Verhees ging door met ruiten, door Bertens getroefd met de boer. Twee down betekende voor OW een score van negentig procent.

Meer informatie over de Top 100 en IMP is te vinden op http://www.imp-bridge.nl/ of Bridgeweb.nl of 070-360 5902.