FOO FIGHTERS

De nieuwe groep rond David Grohl, de oude drummer van Nirvana, heeft ook al weer geen soepel bestaan. Bandleden verlaten de groep, platencontracten worden ontbonden. Maar Grohl lijkt wel aan enige tegenslag gewend, en gaat onverstoorbaar door, nu met een nieuwe, derde cd die toepasselijk heet: There Is Nothing Left To Lose.

Grohl, die tegenwoordig gitaar speelt, laat de plaat beginnen met een gemeen stukje blubberende noise. Wie deze storm doorstaat wordt beloond met een geweldig nummer, een schreeuwende aanklacht tegen alles wat nep is, met de naam Stacked Actor. Grohl heeft bij Nirvana een goede leerschool gehad, zo blijkt. Maar in de daarop volgende liedjes schort er toch wat aan. Grohl kan soms zeurderig klinken; dan is hij eerder een verongelijkte jongen dan een rockdragonder.

Zo zwalkt deze plaat van hoogtepunt naar zwaktebod. Grohl heeft geen flair voor interessante melodieën, maar soms krijgt hij het toch voor elkaar. Het langzame Aurora is weer een aardig liefdesbetoon, waarin de zanger smacht en de gitaren ondertussen koelbloedig klinken. De single, Learn To Fly, is eigenlijk een doorsnee rocknummer, dat alleen door de hilarische video-clip wordt gered. Foo Fighters blijft een ambivalent genoegen, maar achter Grohls pokerface lijkt steeds vaker een man met inhoud schuil te staan.

Foo Fighters. Nothing Left To Lose (BMG 07863 67892)