Energiebedrijf vermoedt fraude

Het Gelderse energiebedrijf Nuon houdt er rekening mee dat een aantal eigen monteurs betrokken is bij fraude met elektriciteitsmeters. De monteurs zouden tegen betaling bij de mensen thuis de meterstand terugdraaien, zodat de elektriciteitsrekening lager uitvalt.

De zaak kwam aan het licht na een massale inval bij illegale hennepkwekerijen in woningen in de Arnhemse wijk 't Broek. Politie en medewerkers van Nuon troffen daar vorige week 29 thuiskwekerijen aan. Uit achttien woningen werd de elektriciteitsmeter meegenomen voor nader onderzoek. Daaruit bleek dat de meterstand – in vergelijking met vorig jaar – beduidend lager was dan op grond van het gebruik voor de kwekerijen verwacht kon worden. De meters waren op normale wijze met een loodje verzegeld. Dat kan betekenen, aldus de Nuon, dat er eigen monteurs bij betrokken zijn. Om hoeveel medewerkers het zou gaan, is volgens de energiemaatschappij niet te zeggen.

Bewoners van 't Broek hebben tegenover journalisten laten weten dat de monteurs voor 250 gulden de meter terugdraaien en daarna opnieuw verzegelen. Het bedrag dat de bewoners aan de monteurs betalen is snel terugverdiend: het kweken van 200 hennepplanten kost in anderhalve maand tijd gemiddeld 3.000 gulden aan stroom.

De politie heeft de zaak in onderzoek genomen. Tot die tijd, zo zegt een woordvoerster van Nuon, ,,doen wij niets''. ,,Wij gaan niet voor eigen rechter spelen.''

Volgens de woordvoerster is er ook nog de mogelijkheid dat bewoners zelf met de meter geknoeid hebben. ,,De loodjes kunnen gestolen zijn.'' Ze acht het niet onwaarschijnlijk dat dergelijke praktijken ook in andere wijken van Arnhem plaatsvinden. ,,Waarom zou het alleen daar gebeuren?''