Duitse zakenman in Iran op borgtocht vrij

Een Iraanse rechtbank heeft gisteren de Duitse zakenman Helmut Hofer op borgtocht vrijgelaten. Dat heeft het officiële Iraanse persbureau IRNA gemeld. Hofer werd vorig jaar ter dood veroordeeld wegens een seksuele verhouding met een Iraanse studente. Dat vonnis leidde tot een belangrijke verkilling in de Iraans-Duitse betrekkingen.

De 58-jarige zakenman mag voorlopig de Islamitische Republiek niet verlaten. Hij moet 20 januari opnieuw terechtstaan, ditmaal wegens belediging en mishandeling van een bewaker. Zijn advocaat verwacht dat hij diezelfde dag nog definitief in vrijheid zal worden gesteld.

Maar tot dusverre is weinig gegaan zoals verwacht in de zaak-Hofer, die door de conservatieve factie in Iran is gebruikt om het buitenlands beleid van de hervormingsgezinde regering te dwarsbomen en tegelijk als wraakoefening voor het Berlijnse Mykonosproces. Vijf maanden voor Hofers aanhouding in 1997 bevond een Berlijnse rechtbank het Iraanse leiderschap, inclusief de onschendbare Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei, schuldig aan de moord op drie Iraanse Koerden en hun tolk in restaurant Mykonos in Berlijn.

Het doodvonnis tegen Hofer – de gebruikelijke straf voor een verhouding tussen een niet-moslim en een moslim – was oorspronkelijk door het Hooggerechtshof bevestigd, hoewel Hofer had aangevoerd dat hij al jaren tevoren tot de islam was overgegaan. Afgelopen februari annuleerde het Hooggerechtshof het doodvonnis echter. In een nieuwe behandeling van de zaak werd Hofer tot een geldboete van omgerekend 23.000 dollar veroordeeld. Toen de boete was betaald volgde er een nieuwe aanklacht: hij zou een bewaker hebben beledigd. ,,Ik spreek geen Perzisch en zij geen Duits – hoe had ik hen kunnen beledigen?'' zei Hofer toen hij de nieuwe beschuldiging vernam.

Ook is er nog sprake van een vage beschuldiging van `verdachte' contacten met buitenlanders die Hofers definitieve invrijheidsstelling in de weg kan staan. Aan de andere kant heeft de minister voor de Inlichtingendiensten, Ali Junessi, vorige week bepleit ,,een snel en rechtvaardig einde te maken aan de zaak-Hofer''. (Reuters, AFP)