De Stadshof beschuldigd van fraude

Museum De Stadshof in Zwolle heeft een onafhankelijk accountantsbureau gevraagd te onderzoeken of er in het museum gefraudeerd is met museumjaarkaarten. Medewerkers van de Stadshof beschuldigen het museum daarvan.

Dat zegt woordvoerder J. Dam van het museum. Vorige week ontving het museum een brief van personen die op basis van de Wet Inschakeling Werkzoekenden als suppoost in het museum werken. Daarin zeiden deze goedkope arbeidskrachten niet langer buiten de openingstijden van het museum te willen werken om bijvoorbeeld bijeenkomsten voor sponsors mogelijk te maken. ,,Het museum heeft daarop laten weten niet langer van hun diensten gebruik te willen maken'', zegt Dam.

De medewerkers beschuldigden het museum daarop in de Zwolsche Courant van fraude met museumjaarkaarten. Dam: ,,Ze zeiden: onder de kassa's liggen museumjaarkaarten die iedere dag over de scanner worden gehaald, om zo het bezoekcijfer omhoog te brengen.''

De Stadshof is ,,erg geschrokken'' van de beschuldiging, zegt Dam. Uit een eigen onderzoek van het museum is gebleken dat er geen grond is voor de beschuldigingen. De Stichting Museumjaarkaart heeft naar aanleiding van de beschuldingen ,,een snel onderzoekje'' gedaan, zegt C. Keijzer. ,,Daaruit zijn geen rare dingen naar voren gekomen. Het lijkt me onwaarschijnlijk dat er iets aan de hand is, maar we zullen het nader onderzoeken.'' Op grote schaal frauderen met museumjaarkaarten is lastig, zegt ze, omdat de kaarten pas na een uur opnieuw door de scanner kunnen worden gehaald, waarmee het bezoek geregistreerd wordt.

Om het museum zo snel mogelijk van alle blaam te zuiveren, heeft de Stadshof nu een onafhankelijk accountantsbureau ingeschakeld, zegt Dam. Dat moet in januari rapporteren. Drie van de zes medewerkers die de beschuldiging uitten, zijn daar inmiddels op teruggekomen, zegt hij. De andere drie hebben zich ziek gemeld. De Stadshof zal de komende tijd suppoosten `lenen' van het Stedelijk Museum in Zwolle om het nu ontstane personeelstekort op te lossen.

Museum De Stadshof trekt ongeveer 36.000 bezoekers per jaar. Het museum toont naïeve kunst en kunst van bijvoorbeeld verstandelijk gehandicapten.