CLT stapt in Vox

De grootste Europese televisiegroep, het Luxemburgse CLT/UFA, koopt een belang van 49,9 procent in de Duitse zender Vox. De groep, een 50-procentsdochter van het Bertelsmann-concern, betaalt daar 650 miljoen mark voor aan de huidige eigenaar, het Amerikaanse News Corp van mediatycoon Rupert Murdoch.

Daarmee komt het totale pakket aandelen dat CLT-UFA in Vox heeft op 74,8 procent. De kartelautoriteiten moeten nog instemmen met de transactie. Volgens het Duitse weekblad Focus aast de dochter van Bertelsmann ook nog op het belang van 24,9 procent dat in handen is van Canal plus. Daarmee zou CLT/UFA de Duitse tv-zender voor 99,7 procent in handen krijgen.

,,Het verkrijgen van de meerderheid in Vox is een stap die voortvloeit uit ons beleid ons te concentreren op gratis televisie,'' zei Bertelsmann-bestuurslid Michael Dornemann, bij het concern verantwoordelijk voor televisie. Vox heeft op de Duitse tv-markt een aandeel van 3 procent.

CLT/UFA heeft in Nederland een meerderheidsbelang in de Holland Media Groep (RTL4, RTL5 en Veronica). News Corp bezit het televisiestation Fox. (ANP)