Beurs viert januari alvast in december

Veel originaliteit mag de aandelenstrategen niet worden toegekend in hun vooruitblikken op volgend jaar: een voortgaande rally in technologie- en telecom-aandelen, de mediasector en een herstel van de cylische aandelen. En een flinke opsteker in januari als beleggers, vrij van millenniumvrees, hun kasposities opdoeken en vol in de markt gaan.

Zó eensluidend zijn de prognoses, dat het een wonder zou zijn als niemand zich daar nu al niet naar zou gedragen. Dat blijkt. Eindejaarsrally's doen zich in de meeste jaren wel voor, maar wat er dezer dagen op de beurzen gebeurt is uitzonderlijk.

Pas halverwege deze week begonnen de beursomzetten te dalen, iets dat in de regel al veel eerder gebeurt. Veel wijst er op dat beleggers hun goede voornemens nu al aan het uitvoeren zijn geweest. Het januari-effect in december.

Ook de sectoren die als lievelingen zijn genoemd voor de start van volgend jaar gedragen zich daar nu al naar. Wat is de top tien van stijgers sinds de AEX-index van 600 punten eind november naar zijn voorlopige jaarrecord van 660 punten gisteren ging? Precies: drie cyclische fondsen (Corus, Akzo Nobel en DSM) op plaats 2, 4 en 5. Drie uitgevers (VNU, Elsevier en Wolters Kluwer) op plaats 3, 7 en 8. Twee technologiefondsen (ASML en Philips) op plaats 6 en 10. En telecomconcern KPN, met een stijging van 65,35 procent op de eerste plaats.

De goede voornemens voor volgend jaar zijn al volop in uitvoering, zodat beleggers zich af kunnen vragen of januari nog wel wat brengt. Dat is ongewis: een deel van het kruit kan nu al verschoten zijn, maar wie weet maken de koersen op dit moment zo'n grote vlucht dat de beurs op volle snelheid het nieuwe millennium in schiet.

Als december daadwerkelijk een maatstaf is voor de voorkeur van volgend jaar, dan liggen de verliezers kennelijk al vast. Dat zijn de aandelen die twee jaar geleden nog de sterren van de beurs waren: Numico, Heineken, Unilever, Hagemeyer en Ahold. Niet dat deze fondsen, Ahold uitgezonderd, grote koersverliezen leden in de afgelopen weken. Maar het geld dat naar de beurs stroomt komt bij hen eenvoudigweg niet langs. Dat stroomt eerder naar de KPN's van deze wereld.

De gekte voor alles wat met tech en telecom te maken heeft, behelst in Amsterdam niets minder dan een Umwertung aller Werten. UPC, het media- en kabelbedrijf dat dit jaar zijn beursnotering kreeg, is na een adembenemende koersstijging nu bijna 19 miljard euro waard. Niet slecht voor een verliesgevend bedrijf. Het heeft UPC er niet van weerhouden om Ahold deze week in beurswaarde voorbij te streven. Ahold-topman van der Hoeven moet zich afvragen waar hij het allemaal voor doet.

Dat UPC het bij de eerstvolgende herschikking schopt tot de AEX-index lijdt dan ook weinig twijfel. Maar de verschuivingen zijn nog ingrijpender. Sommige midkap-fondsen dingen nu nadrukkelijk mee naar een plaats bij de groten.

Mediabedrijf Endemol, dat dit jaar tot nu toe 64 procent steeg, heeft nu met 1,75 miljard euro een hogere beurswaarde dan de drie kleinste AEX-fondsen, KLM, Océ en Bührmann. Automatiseerder Getronics steeg 132 procent en is met een beurswaarde van 8,8 miljard euro het op vijftien na grootste fonds van de beurs geworden. KPN zelf is Philips, ABN Amro en zelfs Unilever in beurswaarde voorbijgestreefd.

Zo houdt de tech-rage zichzelf in stand: het vooruitzicht AEX-fonds te worden of zelfs door te stomen naar de grotere pan-Europese indices zweept de koersen van de tech- en telecomsector op. Een zwaardere weging in de indices van de fondsen die er al inzitten, noopt indexbeleggers aandelen bij te kopen. Wat dat betreft heeft de voorspelling dat tech- en telecomaandelen het het komend jaar goed zullen blijven doen veel weg van een self fullfilling prophecy. Maar dat was het afgelopen jaar toch al geen uitzondering.