Beginnend cabaretier is slim en vermakelijk

,,M'n ouders zijn gaan scheiden en ik heb het huis gekregen'', zegt Ernst van der Pasch in het begin van zijn debuutvoorstelling, en dat grapje typeert hem. Hij is een beginnend cabaretier, naar eigen zeggen 25 jaar oud, die speelt dat hij voor het eerst op zichzelf woont. Hij mist de wasmand waarin je vroeger je kleren gooide die dan de volgende dag weer schoon waren. En hij weet nog niet zo goed hoe hij met vriendinnen moet omspringen, want vrouwen hebben veel meer bladen waar nuttige tips over dat soort zaken in staan – en mannen weten van niets. Eigenlijk zou je zo'n coach in een trenchcoat moeten hebben die mentaal en praktisch advies geeft, net als bij voetballers.

Op onderhoudende toon zet Van der Pasch droogkomische redeneringen op, die hij consequent uitwerkt en afwisselt met lyrische, puntig geschreven liedjes aan de piano. Hij is geen grensverleggend talent, maar speelt een vermakelijk spelletje met de aanname dat hij snel een succesvol cabaretier zal zijn. In het leggen van contact met de zaal is hij in elk geval al danig bedreven. Hoe het verder met hem zal gaan, is moeilijk te voorspellen. Hij maakt nu nog goed en slim gebruik van de charme van de beginneling. Maar hij wekt op mij de indruk dat hij ook na dit debuut nog heel wat te vertellen zal hebben.

Voorstelling: Zakdoek vol verdriet, door Ernst van der Pasch. Gezien: 18/12 in Klein Bellevue, A'dam. Tournee t/m 6/6. Inl. (020) 671 82 98.