ANTI-STRESS KERST

Dit is het laatste kerstrecept in de anti-stress kerstserie. Wie wil kan de recepten van de beide kerstmenu's natuurlijk door elkaar husselen. Vandaag een recept voor kalkoen met worteltagliatelle in sinaasaapelsaus en pasta. Voor dit hoofdgerecht kunnen kalkoenfilets of kalkoentournedos worden gebruikt. Kalkoenvlees wordt, net als kippenvlees, gaar gegeten.

De groente bij dit gerecht past trouwens ook heel goed bij gegrilde tamme eendenborst of een gebakken kippenborst of -boutje. Dit kersthoofdgerecht kan van te voren worden gemaakt en hoeft op het laatste moment alleen nog maar te worden opgewarmd. De bereiding gaat als volgt: maak een kippenbouillon, van een soepkip of tabletten. Schil de winterwortel en snijd ze met een dunschiller in de lengte in lange slierten. Leg deze slierten in het sinaasappelsap. Kook ze ongeveer 3 minuten op een niet te hoog vuur. Zet na afkoelen in de koelkast. Bak het met zout en peper bestrooide kalkoenvlees in boter gaar. Voeg de bouillon toe. Zet na afkoelen in de koelkast. Rooster de amandelen in een klein beetje olie. Laat ze afkoelen en doe ze in een plastic bakje met deksel. Er zijn een paar dingen die op het laatste moment moeten gebeuren. De pasta-tagliatelle moet worden gekookt. Volg de kooktijd op de verpakking. De sinaasappel wordt zeer dik geschild zodat er geen witte velletjes meer te zien zijn. Snijd de sinaasappel in plakken, die worden gehalveerd. Deze halve maantjes worden als garnering gebruikt. De pitten worden uiteraard weggegooid. Verwarm terwijl de pasta kookt de kalkoen in de bouillon. Voeg wortelslierten en sinaasappelsap toe. Bind het vocht eventueel met een heel klein beetje maïzena. Strooi peterselie over de wortel. Garneer de kalkoen met een sinaasappelplakje en amandelen. Giet de in zout water beetgaar gekookte pasta af en schenk er, tegen het aan elkaar plakken, een scheutje olijfolie op. Schep de tagliatelle even om.

    • Anne Scheepmaker