Amerikaanse beurzen vestigen nieuwe records

De grote Amerikaanse beursindexen eindigden gisteren met nieuwe koersrecords. Het industrieel gemiddelde van de Dow Jones brak het record van eind augustus, de Nasdaq behaalde zijn 65ste record van dit jaar en ging zelfs even door de 4.000 puntengrens.

De Nasdaq eindigde uiteindelijk op 3969.44, 32 punten hoger dan afgelopen woensdag. De Dow Jones steeg met 202 punten (1,8 procent) en kwam uit op 11.405,76. Het record van de Dow Jones brengt de beursgraadmeter terug op het niveau waar zij eind augustus was gebleven, met het record van 11.326 punten.

De euforie op de beurs heeft mogelijk te maken met de Kerstdagen maar wordt vooral veroorzaakt door de aanhoudende positieve berichten nover de Amerikaanse economie.

De stijging van de Dow werd niet veroorzaakt door fondsen die traditioneel koploper zijn. Marktleiders als Amazon.com en Microsoft daalden zelfs in koers. Het waren de grote technologiefondsen zoals Hewlett Packard en IBM, banken (Chase Manhattan Bank) en farmaceutische bedrijven (Johnson & Johnson) die de Dow Jones omhoogstuwden. De Dow-Jonesindex en de Nasdaq-100, de belangrijkste graadmeters van de Amerikaanse beurzen, staan respectievelijk ongeveer 25 en 75 procent hoger dan aan het begin van dit jaar. Vooral de Nasdaq is spectaculair gestegen. De sprong van 3.000 punten naar bijna 4.000 werd in acht weken gemaakt.