Air Holland maakt doorstart

Luchtvaartmaatschappij Air Holland maakt voor de tweede keer in haar bestaan een doorstart. Een groep investeerders, waaronder Van der Valk (horeca, toerisme), zet vanuit het faillissement de charteractiviteiten van Air Holland voort met twee vliegtuigen. Van de nog resterende 370 personeelsleden van het oude Air Holland gaan er 120 naar het nieuwe bedrijf over. Dat hebben bewindvoerders en de directie van het in surseance verkerende bedrijf gistermiddag bekend gemaakt.

De directie van Air Holland blijft in handen van J. Heppener. Half januari wil Air Holland met de eerste Boeing 737-300 de lucht in. Vanaf april neemt Air Holland een tweede Boeing 737-300 in bedrijf. De ambities zijn hoog gespannen. Het streven van het bedrijf is er op gericht de oorspronkelijke marktpositie van bijna 25 procent op de chartermarkt terug te veroveren. Heppener zei niet te verwachten dat Air Holland de eerste jaren winst zal maken.

De investeerdersgroep, die onder de naam LPP1 75 procent van de aandelen Air Holland in handen krijgt, heeft 20 miljoen betaald voor de boedel (reserve-onderdelen en vergunningen) en nog eens 25 miljoen om de luchtvaartmaatschappij weer te laten functioneren. De crediteuren van het failliete Air Holland krijgen de overige 25 procent van de aandelen. Air Holland heeft meer dan honderd crediteuren, die een bedrag tussen de 60 en 100 miljoen gulden tegoed hebben.

AIR HOLLAND pagina 18