Werk O'Keeffe blijkt vals

Een collectie van schilderijen die in de Verenigde Staten jarenlang is tentoongesteld als werk van de Amerikaanse kunstenares Georgia O'Keeffe blijkt vals te zijn. Dat heeft een medewerker van het Kemper Museum voor moderne kunst in Kansas City bekendgemaakt.

Experts zijn het erover eens dat de 28 schilderijen, die bekend zijn als de Canyon Suite, niet van de hand van O'Keeffe zijn. Toen de schilderijen op de markt kwamen in de jaren tachtig waren de experts lyrisch over de vondst. Aan de echtheid van de schilderijen werd getwijfeld nadat een wetenschappelijke overzichtscatalogus van het werk van O'Keeffe de Canyon Suite niet opnam. Na onderzoek door het Kemper Museum en experts van de National Gallery bleek dat de aquarellen niet gemaakt zijn tussen 1916 en 1918 toen O'Keeffe in Canyon, Texas woonde. Het papier waarop geschilderd is, dateert namelijk van tussen 1930 en 1960. Ook is het een ander soort papier dan de schilderes gewoonlijk gebruikte.

Het is onduidelijk of het gaat om een opzettelijke vervalsing of dat de schilderijen per ongeluk zijn toegeschreven aan O'Keeffe. O'Keeffe had een zeer persoonlijke van de natuur uitgaande vormentaal ontwikkeld in haar schilderijen. (Reuters)