Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Volkskrant moet freelancers betalen

De Volkskrant moet drie freelance medewerkers 68.000 gulden schadevergoeding betalen omdat de krant artikelen van de medewerkers heeft hergebruikt voor publicatie op cd-roms en Internet. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald. De rechtszaak was aangespannen door columnist Jan Mulder, muziekrecensent Hans Heg en filmrecensent Huib Stam. De krant moet ook hun bijdragen van haar website halen en mag geen cd-roms met hun werk verkopen.

De Volkskrant wil de bijdragen van de freelancers opnieuw gebruiken op het Internet en op cd-roms. De krant bood de medewerkers twee procent van hun jaarvergoeding. De freelancers gingen niet akkoord en spanden, gesteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), een rechtszaak aan. Zij eisten voor elk hergebruik honderd procent van de oorspronkelijk vergoeding.

Twee jaar geleden bepaalde de rechtbank in een door het drietal aangespannen zaak al dat een krant geen bijdragen van freelancers mag hergebruiken zonder hun toestemming. Er volgden onderhandelingen, maar die liepen een jaar geleden vast op de hoogte van de vergoeding. De rechter heeft bepaald dat de freelancers per medium moeten worden betaald. De vergoeding bedraagt voor cd-roms vier procent en voor Internet drie procent bij hergebruik in het eerste jaar. Irene Konings van de NVJ vindt dit bedrag ,,niet erg hoog'' en is ,,teleurgesteld''. Hoofdredacteur Pieter Broertjes van de Volkskrant verwacht dat de de vastgestelde vergoeding ,,een leidraad'' zal zijn voor toekomstige overeenkomsten met freelancers. ,,Dat lijkt mij correct'', aldus Broertjes.

Er loopt een proefproces tussen PCM en freelancers van voornamelijk NRC Handelsblad die niet willen dat hun teksten elektronisch worden hergebruikt, en ook niet worden opgeslagen in een archief dat door derden kan worden geraadpleegd.