Voetbal

Hans Kraay was in de jaren vijftig en zestig speler bij DOS, Feyenoord en het Nederlands elftal. Na een trainersloopbaan is hij nu voetbalcommentator voor de NOS-televisie.

,,Op voetbalgebied is Nederland zeker niet de ontdekker van de wereld. Het belang van het Nederlandse voetbal wordt hier geweldig overschat. Wij hebben geen nieuwe, revolutionaire systemen bedacht zoals het spelen met een stopperspil of met twee binnenspelers.

Zelfs het grote Ajax borduurde voort op oude patronen. Niet Cruijff maar de Duitser Beckenbauer was zijn tijd vooruit als aanvallende libero. Hij was de eerste ausputzer die de middenlijn overtrok. Cruijff liet zich als midvoor steeds meer naar het middenveld zakken, maar dat had de Hongaar Hidegkuti in de jaren vijftig al uitgevonden.

Toch is het knap wat de Nederlandse clubs internationaal gepresteerd hebben, zeker gezien het geringe aantal inwoners ten opzichte van Duitsland, Italië en Engeland. Feyenoord, Ajax en PSV hebben alles gewonnen wat er te winnen viel. En we mogen niet vergeten dat Cruijff, Gullit en Van Basten Europees voetballer van het jaar zijn geweest. Daarom geef ik het Nederlandse voetbal net als het `wereldvoetbal' een acht als rapportcijfer. En dan praten we helaas alleen over de laatste dertig jaar. Daarvoor stelde het Nederlandse voetbal niet veel voor.

Het Nederlands elftal is trouwens altijd een beetje achtergebleven bij het clubvoetbal. Bij Oranje werden de zaken in de jaren zestig minder professioneel aangepakt. De organisatie klopte niet en dan kun je met goede spelers weinig uitrichten.

Sinds de jaren zeventig zie je een kentering. De clubs zien alle goeie Nederlandse spelers naar het buitenland vertrekken. Die trend lijkt niet tegen te houden. Wij houden alleen de tweede garnituur over. Daarom kunnen onze clubs zich niet meer meten met de allergrootste clubs in de wereld. Alleen het Nederlands elftal telt internationaal gezien nog volop mee.

Samengevat kunnen we stellen dat we een mooi voetbalverleden hebben. Maar of de toekomst er net zo uitziet, ik weet het niet.''

    • Jaap Bloembergen