Vodafone dreigt met de rechter

Het Britse telecomconcern Vodafone AirTouch heeft vanochtend zijn bod op het Duitse concern Mannesmann officieel naar buiten gebracht. Wanneer Mannesmann niet meewerkt, wordt de rechter ingeschakeld.

Het bod, in aandelen Vodafone, is op het huidige koersniveau circa 130 miljard euro (bijna 300 miljard gulden) waard. Vodafone biedt de aandeelhouders 53,7 aandelen voor elk aandeel Mannesmann. Door de recente koersstijging van het aandeel Vodafone is het bod in één maand ruim 25 miljard euro hoger geworden. Als de overneming slaagt, krijgen de aandeelhouders van Mannesmann 47,2 procent van Vodafone in bezit. Het bod loopt officieel tot 7 februari, maar kan dan nog met twee weken worden verlengd.

In november maakte Vodafone voor het eerst avances richting Mannesmann met een bod dat toen 103 miljard euro waard was. Het Duitse concern, behalve in de telecom ook actief in de buizenproductie en de machinebouw, wees dat af als te mager. Vervolgens verhoogde Vodafone zijn bod tot 124 miljard euro, maar ook dat wees Mannesmann af.

Het Britse telecomconcern wil toegang krijgen tot de Duitse markt, de grootste van Europa, en besloot over te gaan tot een vijandige overneming door de aandeelhouders van Mannesmann direct te benaderen. Mannesmann-topman Klaus Esser wil van geen overname weten. Hij vindt het bod te laag en meent bovendien dat de twee concerns helemaal niet bij elkaar passen.

Hoe vijandig het bod van Vodafone is, blijkt ook uit het 442 pagina's tellende biedingsbericht. De onderneming dreigt daarin het management van Mannesmann de laan uit te sturen als ze eenmaal een meerderheid van het aandelenkapitaal in handen heeft. De overneming moet voor juni 2000 een feit zijn. Desnoods wordt de rechter ingeschakeld om dat te bereiken, zo schrijft Vodafone. Vanochtend stelde het Britse bedrijf zijn publiciteitsmachine in werking. Volgens Vodafone biedt de strategie van Mannesmann in Europa veel te weinig mogelijkheden. ,,Er is ontzettend veel geïnvesteerd, maar het concern is slechts in vier landen echt aanwezig. Verdere uitbreiding gaat nog meer geld kosten en dat [als het concern zelfstandig verder gaat] moet de aandeelhouder van Mannesmann betalen.'' Vodafone zegt dat zijn strategie om via minderheidsdeelnemingen een wereldomvattende aanwezigheid op te bouwen veel efficiënter is, zeker wanneer dit samen met Mannesmann wordt gedaan.