Vliegtuig neergestort bij Stanstead

Het luchtverkeer rond Londen is sinds gisteravond verstoord door het neerstorten van een Zuid-Koreaans vrachtvliegtuig nabij het vliegveld Stanstead. Daarbij kwamen de vier bemanningsleden om het leven.

De Boeing 747-200 explodeerde in de lucht kort na het opstijgen voor een vlucht via Milaan naar Seoul even na half zeven plaatselijke tijd en kwam terecht in open terrein bij een dorp. Op de grond vielen geen slachtoffers.

Britse luchtvaartautoriteiten onderzoeken de oorzaak van het ongeluk en hebben daarvoor nu een van de zwarte dozen tot hun beschikking. Veiligheidsexperts wezen meteen op de slechte reputatie van Korean Air, de tweede vrachtvervoerder ter wereld na het Amerikaanse Federal Express. Die zou vooral te wijten zijn aan ,,amateuristisch'' management en het ontbreken van ,,veiligheidsethiek'' in de opleiding van piloten.

Dit was het derde dodelijke ongeluk van Korean Air binnen twee jaar en het vierde ernstige incident dit jaar. In april stortte een MD-11 vrachtvliegtuig van Korean Air neer in de Chinese stad Shanghai. In augustus 1997 vloog een passagiersjumbo van de maatschappij met 228 inzittenden tegen een berg op het eiland Guam in de Stille Oceaan. Amerikaanse en Europese luchtvaartmaatschappijen hebben na het incident in Shanghai overeenkomsten met Korean Air opgeschort.

Stanstead, in het graafschap Essex ten noordoosten van Londen, zou vandaag met 40.000 in- en uitgaande passagiers zijn drukste dag van het jaar beleven. De startbaan was vanochtend nog gesloten voor inspectie. Duizenden vakantiegangers waren vanochtend toch naar Stanstead gekomen in de hoop dat het verkeer snel zou worden hervat. Honderden gestrande passagiers brachten er de nacht door. Het vliegveld wordt veel gebruikt door goedkope vliegmaatschappijen.

Omwonenden van het vliegveld prezen zich gisteravond gelukkig dat het vliegtuig niet een paar seconden later was geëxplodeerd. In het verlengde van de startbaan liggen in zuidwestelijke richting enkele dorpen, de snelweg M11 en de stad Bishop's Storford. Korean Air was in mei van dit jaar vluchten vanaf Stanstead begonnen, als uitbreiding van haar operaties op het vliegveld Heathrow.

De veiligheid in het Londense luchtruim is onderwerp van een fel debat nu de regering-Blair het plan doorzet om de luchtverkeersleiding deels te privatiseren. Tevens bestaat onrust over het hoge aantal vluchten van deels verouderde toestellen over Londen dat wordt veroorzaakt door de ligging van Heathrow, pal westelijk van de stad. Eerder deze maand werd bekend dat dit jaar ten minste tien keer een vliegtuig met motorpech het Londense luchtruim moest doorkruisen.