Uitgevers gaan omhoog, KPN stijgt verder

Eindelijk was er, met VNU vanmorgen weer eens een grotere stijger onder de AEX-fondsen dan KPN. VNU steeg met 4,1 procent, maar ook KPN ging opnieuw fors omhoog tot een recordkoers.

Nieuws over VNU zelf was er niet, anders dat mediaconcerns in heel Europa vanmorgen in trek waren, met name in Parijs. Naast de koerssprong van VNU kon ook Wolters Kluwer vooruit met 3 procent en ook Reed Elsevier mocht zich in de aandacht van beleggers verheugen met een koersstijging van 3,1 procent. VNU boekte een nieuw koersrecord, en is in de maand december alleen al met ruim 20 procent gestegen.

KPN steeg maar door vanmorgen, en kwam op een record uit van 99 euro, om daarna licht terug te vallen tot iets onder de 98 euro - nog steeds een koerswinst van 3,3 procent. De stemming onder telecom-beleggers was vanmorgen in heel Europa goed, en het officiële vijandige bod van het Britse telecomconcern Vodafone op de Duitse concurrent Mannesmann werd ontvangen met een koersstijging van 3,3 procent voor de Britse overnemer. KPN miste op een haar na het koersdoel van 100 euro dat eerder deze week door de zakenbank Morgan Stanley was voorspeld.

De gunstige stemming weerspiegelde zich in de stijging van de AEX-index met 1,3 procent tot 662,03 punten. Eerder tikte de index een tussentijds koersrecord aan van 663 punten rond.

In heel Europa konden de koersen flink omhoog, maar impulsen van buiten lagen daar nauwelijks aan ten grondslag. Zowel de valuta- als de obligatiemarkt waren kalm, en het Dow Jones-gemiddelde eindigde slechts miniem hoger. De lage omzetten op de beurzen, waar het jaareinde nu in zicht komt, maken dezer dagen relatief grote koersschommelingen mogelijk.

ING kon fors omhoog, met bijna 3 procent en ook Fortis boekte een winst van 1,5 procent. De koersstijging bij ABN Amro en Aegon was wat minder. De koersen van de financiële waarden konden omhoog in navolging van die in Frankfurt waar banken vanmorgen stijgingen doormaakten van 5 procent en meer. Verzekeraar Aegon maakte bekend voor ruim 60 miljoen gulden een Spaanse levensverzekeraar over te nemen. Ahold, dat gisteren de overname van een Midden-Amerikaanse supermarktketen aankondigde, klom bijna 7 eurodubbeltjes naar 27,87 euro.

Beurslieveling UPC moest inleveren. Het fonds zakte 4,10 euro op 127,10. Dinsdag piekte het fonds met een stijging van ruim 18 procent. Ook KPNQwest deed een stapje terug: 1,35 euro op 65,65.

De Amsterdamse effectenbeurs maakte vanmorgen bekend een onderzoek in te stellen naar de handelswijze van oliemaatschappij Petroplus.

Het bedrijf zou zijn aandeelhouders niet gelijktijdig hebben geïnformeerd over de overname van een Zwitserse raffinaderij. Het aandeel Petroplus steeg overigens met 14 procent tot 13 euro.