Treinen onder Groene Hart gaan door één buis

De treintunnel onder het Groene Hart voor de hogesnelheidslijn wordt de breedste ondergronds geboorde tunnel ter wereld. De zeven kilometer lange tunnel, tussen Hoogmade en Hazerswoude-Dorp, krijgt een diameter van veertien meter. De aanleg van de treintunnel, die onderdeel uitmaakt van de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam en Brussel, beginnen volgend jaar. Het boren van de tunnelbuis begint in 2001. Het boren duurt ongeveer drie jaar. Gisteren presenteerden het ministerie Verkeer en Waterstaat en de Frans/Nederlandse aannemerscombinatie Bouygues/Koop het ontwerp. De combinatie ontwierp een tunnel met één buis met een brandwerende scheidingswand in plaats van de twee tunnelbuizen die het ministerie aanvankelijk had voorgeschreven. Voor de vluchtroutes in de tunnel hoeven geen aparte verbindingssluizen te worden aangelegd. (ANP)