Televisie

Fons van Westerloo is directeur van SBS (Net5 en SBS6).

,,De kwaliteit van de Nederlandse televisie doet echt niet onder voor die in het buitenland. Natuurlijk, hun documentaires zijn beter, maar als ik zie wat de hooggeprezen BBC soms aan lullig amusement uitzendt, hoeven wij ons echt niet te schamen. We zijn ook goed in sport. Martijn Lindenberg, de baas van Studio Sport, is gevraagd de regie van de Olympische Spelen te doen. Dan behoor je tot de top. Dat geldt ook voor de techniek. Een bedrijf als het NOB kan zich meten met de beste ter wereld.

De professionaliteit en de kwaliteit van het bestuur van de televisiestations is een stuk minder in Nederland. Ik zou zeggen een zesje tegen een negen in het buitenland. Hier krijgt niet automatisch de beste de hoogste positie. Het gaat veel meer om emotie. Om wie met wie kan, om persoonlijke meningsverschillen. Amerikanen snappen dat niet. Daar moet je gewoon weg als je je targets niet haalt. Hier wordt er gewoon een verhaal bedacht en kan iedereen weer blijven zitten. Mijn Amerikaanse bazen vinden het hier soms net een kleuterklas.

Qua winstgevendheid scoort de Nederlandse tv ook al niet best. Een vijf minnetje tegen een zeven in het buitenland. In Amerika moet je 20 procent rendement op je investering halen, in Nederland zijn we geneigd om te zeggen `we gaan door met het nieuws ook al kost ons dat twee miljoen gulden van de winst'.

De kwaliteit van de presentatoren in Nederland is een stuk minder dan in Engeland en Amerika. We hebben ze wel, de echte persoonlijkheden als Robert ten Brink en Paul Witteman. Maar de meeste presentatoren zijn toch gewoon zinnenlezers. Ik zou zeggen een zeventje gemiddeld. Als ik kijk wat er bij de BBC en in Amerika rondloopt, dat is echt een negen. Daar zie ik veel meer bagage, veel meer personality. In Amerika moeten ze eerst hun sporen verdienen als stand-up comedian, of op de regionale stations; terwijl het hier vaak gaat van `we hadden nog iemand nodig, het ziet er leuk uit' en hoppetee, daar gaan we weer. Soms zit ik te watertanden bij de BBC. Ik verlang daar wel eens naar. Dan denk ik, eigenlijk zitten we helemaal onderaan te werken.''