Telecom als geldmachine

Andere sectoren kunnen slechts met jaloezie naar de telecomindustrie kijken. Geïnspireerd door de miljardenovernames stijgen de koersen maar door. Zoals in de strijd van Vodafone om Mannesmann. De tweedeling op de beurs wordt steeds schrijnender.

Telecombedrijven lijken momenteel de vergunning in huis te hebben om zelf geld te drukken. Door de alsmaar stijgende beurskoersen is het bod van Vodafone - 53,7 aandelen voor 1 aandeel Mannesmann - in ruim een maand tijd 25 miljard euro meer waard geworden.

Telecom is in en de andere beursfondsen kunnen er slechts met jaloezie naar kijken. Neem een `oude' industrie als de chemie; in de waardevermeerdering van Vodafone's bod past Akzo Nobel bijna tweemaal en DSM zelfs zes maal. Bij dit geweld van de technologiesector is de tweedeling op de effectenbeurzen compleet. De beursindex vaart er wel bij: in twee maanden met ruim twintig procent omhoog.

Ook het Nederlandse KPN profiteert volop van de populariteit onder beleggers. Het voormalige staatsbedrijf is in één jaar meer dan verdrievoudigd in waarde. De staatskas vaart er wel bij, want de overheid heeft 44 procent van de aandelen in handen. Dat belang is inmiddels zo'n 45 miljard gulden waard, bijna acht maal meer dan bij de beursgang in 1994.

Zoals bij de successtory van Vodafone tot nu toe blijkt zijn vooral de mobiele telecomfondsen bij beleggers in trek. Bij de overname door KPN van het Duitse E-Plus eerder deze maand steeg de koers met maar liefst 12 procent, terwijl KPN bij de actie niet op een paar centen keek: per mobiele abonnee van E-Plus betaalde het concern 8.600 gulden.

Maar niet alleen de mobiele telecom spreekt door zijn groeipotentie tot de verbeelding. Het kabelbedrijf UPC, dat over de eerste zes maanden van dit jaar een verlies van 300 miljoen gulden boekte, is sinds zijn gang naar de Amsterdamse beurs in februari in waarde verviervoudigd.

In deze euforische tijden voor beleggers vervagen oude gewoontes. Ook in Duitsland, waar vijandige overnames tot voor kort onbestaanbaar leken, beginnen aandeelhouders enthousiast te worden voor de miljarden van Vodafone. Vanochtend werd bekend dat één aandeelhouder, G. Wyser-Pratte, een bijzondere aandeelhoudersvergadering probeert te beleggen. Op die manier wil hij afdwingen dat de onwillige directie van Mannesmann op zijn minst met het Britse concern gaat praten. Om die vergadering bij elkaar te krijgen moet 5 procent van de aandeelhouders worden gemobiliseerd.

Dat lijkt geen probleem ook al heeft Vodafone nu al aangekondigd weinig zachtzinnig om te zullen gaan met het management van Mannesmann. In het biedingsbericht van 442 pagina's wordt duidelijk gemaakt dat Vodafone uiterlijk volgend jaar juni de macht bij het Duitse bedrijf wil overnemen en de huidige bestuursvoorzitter Klaus Esser op straat zal zetten. Wanneer Mannesmann niet meewerkt wordt de rechter in Düsseldorf ingeschakeld, zo wordt direct al gemeld.

Dan zal Vodafone zonder twijfel die delen van Mannesmann verkopen die weinig of niets met mobiele telefonie te maken hebben. Voor de staalactiviteiten bestonden al aparte beursplannen, maar de telecomsector (zowel vast als mobiel) wil Esser als één geheel behouden. Voor de Britten bestaat de toekomst echter alléén uit mobiele telecom.

Een ander probleem wordt gevormd door Orange, het Britse mobiele-telecombedrijf dat door Mannesmann eerder dit jaar voor 65 miljard gulden werd overgenomen. De Britse kartelautoriteiten zullen een dergelijke samenbundeling nooit goedkeuren, waardoor Orange boven de markt komt zweven. Zo houdt de geldmachine zich voorlopig nog draaiende: aandeelhouders kijken al weer naar dit lekkere hapje. Iets voor KPN? De koers stond tegen het middaguur weer 3,5 procent hoger: toch weer 3,6 miljard gulden.