Skater met zwaailicht

Verkeersgebruikers met een hekel aan in-line skaters beleven goede tijden. De meeste skates liggen in de kast, wachtend op beter weer en meer zonne-uren. Enkele fanatiekelingen skaten echter gewoon door in de donkere maanden van het jaar. Meestal zijn ze slecht verlicht, maar daar is nu een oplossing voor: skatevision, verlichting voor op de skate zelf.

Uiteraard kan de skater, als de zon onder is, zijn jas behangen met lampjes om de medeweggebruiker en zichzelf van dienst te zijn. Weinigen doen het en dat is opmerkelijk, aangezien al het gewielde verkeer wettelijk verplicht is zich zichtbaar te maken in het donker. De plichtsgetrouwe skater kan behalve lampjes aan de jas nu ook een soort zaklantaarn kopen die op de schaats te bevestigen is. Dit gebeurt op het gedeelte onder de schoen: met een sleuteltje even de wieltjes losmaken en de twee plastic houdertjes voor het lampje er naast monteren. Daarna kan het zaklampje, formaat grote after-dinner sigaar, op de skate worden geplaatst: voor elke skate één.

De skatelamp is gemaakt van een hard soort plastic dat op de verpakking `virtually unbreakable' heet te zijn. De lampjes zijn waterdicht en verkrijgbaar in tamelijk opvallende kleuren: rood, felrose, groen, amber en paars. Het belangrijkste verschil met een gewoon zaklampje is het lichtje dat de skatevision heeft: dat is rood en kent vier standen. Naast aan en uit, kan het lampje langzaam en snel knipperen. Een zwaailicht voor skaters dus.

In tegenstelling tot de verlichting van andere weggebruikers ga je als skater zelf niet veel meer zien. In het donker blijft het als vanouds goed op het wegdek letten om losliggende tegels of gaten in de weg te omzeilen. Een mijnwerkershelm kan soelaas bieden. Wie er een durft te dragen in het modeverkeer, moet maar eens in de doe-het-zelf winkel gaan kijken.

Het belangrijkste voordeel van de skatevision is dus de toegenomen veiligheid: de skater is veel beter zichtbaar voor de andere weggebruikers. Gezien de niet altijd even indrukwekkende talenten van veel skaters in het dagelijks verkeer, zal dat niet alleen voor verzekeringsmaatschappijen een opluchting zijn.