Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage uit de Turkse stad Izmit die vijf maanden geleden door een zware aardbeving werd getroffen. Honderdduizenden Turken moeten de kerstdagen in koude tenten doorbrengen. TV2, 17.35-18.43u.

Jeugdjournaal. In de laatste uitzendingen van dit jaar bijzondere aandacht voor opmerkelijke uitvindingen in deze eeuw zoals de paperclip, balpen en tandenborstel. Ned.3, 18.30-18.40u.

Netwerk. O.a. een terugblik op de 20ste eeuw met anekdotes en herinneringen van drie vrouwen op leeftijd: schilderes Gisèle d'Ailly, journaliste Anne Biegel en actrice Riek Schagen. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Onder meer een reportage uit het Indiase Bhopal waar in 1984 uit de pesticidenfabriek van multinational Union Carbide dodelijk gifgas ontsnapte. Circa 6500 mensen stierven direct en in de jaren daarna nog eens eenzelfde aantal. Ned.3, 22.34-23.10u.

DOCUMENTAIRES

Renaissance. Slot van een serie waarin wordt gezocht naar de grootste intellectuele en artistieke beweging van de afgelopen 2000 jaar. Eindigde de periode in bloei of in verval? BBC2, 20.00-21.00u.

Gemeenschap & goederen. In deze aflevering over hoe Nederlanders met geld omgaan portretten van Moon en Theo die zo zuinig mogelijk leven zodat ze minder hoeven te werken. Ned.3, 20.20-20.55u.

Histories: Een eeuw vijf littekens. Je moet ervan houden: de basiliek van Koekelberg. Aver de bouwstijl is altijd discussie. Wat is mooi en wat is lelijk? Afl.: Requiem voor een basiliek. Canvas, 20.55-21.45u.

The dome: Trouble at the big top. Serie over de bouw van de Millennium Dome aan de Theems in Londen. Afl.: The longest hour. BBC2, 22.30-23.20u.

Overal en nergens. Portret van de Vietnamese Kim Phuc van wie de foto in 1972 na een Amerikaans napalmbombardement in alle kranten verscheen. Ze moest vele operaties ondergaan. Nu zet zij zich in voor kinderen die net zoals zij oorlogsslachtoffer werden. TV2, 23.01-23.30u.

PRAATPROGRAMMA

Eer & geweten. De Belgische schrijver Herman Brusselmans beschouwt de tien geboden. Ned.3, 19.25-19.55u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met VARA-coryfee Marcel van Dam en schrijver Joost Zwagerman. RTL4, 23.00-23.45u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Eerste druk met Midas. Bioloog Midas Dekkers informeert bij een bisschop in Rome of hij bij leven nog heilig verklaard kan worden. Ned.3, 20.55-21.20u.

It's Slade! Muziekspecial rond Slade. BBC1, 23.35-0.25u.

Hertenkamp. Herhaling van de eerste zeven afleveringen van deze soapserie. Ned.3, 0.05-3.00u.

FILM

. Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995, VS). Emma Thompson kreeg Oscar voor scenario van nauwgezette visualisering van Austens zedenroman over de zusjes Dashwood. Lee verkiest net als Austen stijlvol amusement boven memorabele romantiek. Met Thompson als de oververantwoordelijke Elinor en Kate Winslet als de impulsieve Marianne. Net5, 20.30-23.00u.

Flammen im Paradies (Markus Imhoof, 1997, Zwitserland/Frankrijk/Duitsland). Zwitserse regisseur van Der Berg en Die Reise maakte een even exotisch als afstandelijk melodrama. Rond de eeuwwisseling ruilt een jonge bruid van goede komaf haar noodlot met dat van een andere vrouw en meldt zich als toekomstige echtgenote van missionaris in India. ARD, 23.00-0.45u.

Peter's Friends (Kenneth Branagh, 1992, Engeland). Britse bijdrage aan het subgenre van The Big Chill-achtigen is bittere komedie over de reünie van ooit hecht bevriende dertigers met melancholieke herinneringen, gestrand idealisme en onverwachte ontboezemingen. Beroepsaansteller Branagh bedient zich van grof geschut (aids, wiegedood, alcolholisme) om het `drama des levens' te schetsen. ZDF, 23.10-0.45u., nagesynchroniseerd.

Mr. Moto's Gamble (James Tinling, 1938, VS). Derde van de acht Mr. Moto-films die eind jaren dertig werden vervaardigd, geïnspireerd door het succes van de Charlie Chan-serie. Japanse speurneus Peter Lorre onderzoekt verdachte dood van bokser. ZDF, 0.50-2.00u., nagesynchroniseerd.

The Apartment (Billy Wilder, 1960, VS). Met Oscar bekroonde, satirische komedie over de grotestadsmoraal kent gevoelige ondertonen. Ambitieuze Jack Lemmon leent zijn appartement voor slippertjes van zijn superieuren en bemerkt tot zijn schrik dat de vrouw van zijn dromen (Shirley MacLaine) het er met baas Fred MacMurray doet. ARD, 1.35-3.35u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Challenge (John Gilling, 1959, VS). Tweederangs melodrama met Jayne Mansfield als gangster op zoek naar een buit. BBC2, 1.50-3.20u., zwart-wit.

Mr. Moto's Last Warning (Norman Foster, 1939, VS). Zevende van de acht Mr. Moto-films. Peter Lorre probeert te verijdelen dat in het Suezkanaal de Franse vloot wordt opgeblazen. ZDF, 2.00-3.10u., zw, nagesynchroniseerd.

Christmas in Connecticut (Peter Godfrey, 1945, VS). Vlotte komedie waarin columniste Barbara Stanwyck schijn moet ophouden een gezin te hebben om oorlogsheld Dennis Morgan te kunnen ontvangen. ARD, 3.35-5.15u., zwart-wit, nagesynchroniseerd en morgen, BBC2, 10.55-12.25u.

Frau Holle (Juraj Jakubisko, 1984, W-Duitsl./Tsjech./Oostenrijk). Sfeervolle, moralistische verfilming van sprookje van gebroeders Grimm. Morgen, ZDF, 8.45-10.15u., nagesynchroniseerd.

Tri orisky pro popelku / Drei Nüsse für Aschenbrödel (Vaclav Vorlicek, 1973, Tsjechosl.). Assepoester-verfilming voor de jeugd. Morgen, ARD, 9.45-11.10u., nagesynchroniseerd.