Selectie Galerie

Luuk Wilmering

Aan het zelfportret dat Luuk Wilmering afgelopen zomer in de binnenstad van Utrecht toonde, kon je niet zonder op te kijken voorbijlopen. Ter gelegenheid van Panorama 2000 had Wilmering een metersgrote foto van zijn naakte lichaam aan de gevel van een pand op de Oudegracht gehangen. Ook in de fotowerken, installaties en films die de kunstenaar nu bij Ellen de Bruijne Projects presenteert, speelt hij zelf de hoofdrol. Met zelfspot en ironie stelt Wilmering zijn eigen kwetsbaarheid aan de orde en vertelt hij verhalen die vaak tragisch of aandoenlijk zijn in hun alledaagsheid. T/m 22 jan, Rozengracht 207A, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

Thomas Bernstein

De objecten van de Duitse kunstenaar Thomas Bernstein lijken nog het meest op de vleesklompen uit een slagerij. Maar door de vele erotische openingen en uitstulpingen zouden de sculpturen tevens menselijke geslachtsorganen kunnen voorstellen. Ook het vleeskleurige materiaal heeft een suggestieve werking: de siliconenbeelden geven mee wanneer je er in knijpt. T/m 16 jan in Galerie De Zaal, Koornmarkt 4, Delft. Do t/m za 12-17u, zo 14-17u.

Hugo Kaagman

Oer-Hollandse symbolen als tulpen, molens en Delftsblauwe tegeltjes keren regelmatig terug in het werk van Hugo Kaagman. Voor zijn expositie in Kunstbureau Arteria maakte de kunstenaar een zeefdruk die op ironische wijze de evolutie van de Nederlandse munt in beeld brengt. In Guilder Dead laat Kaagman het portret van Juliana diverse darwinistische stadia doorlopen. T/m 22 jan, Laan Corpus den Hoorn 100, Groningen. Ma 13-18u, di t/m za 10-18u.

Arie de Groot

Zijn eenvoudige materiaal, papier, brengt Arie de Groot tot leven door het te kreuken, scheuren of te doorboren met een patroon van ragfijne gaatjes. De werken van de Rotterdamse kunstenaar zijn van een betoverende schoonheid en lichtheid. In TENT. is een selectie te zien uit de grote hoeveelheid werken die De Groot vanaf het begin van de jaren tachtig maakte. T/m 16 jan, Witte de Withstraat 50, Rotterdam. Di t/m zo 11-18u.

Input

De vier pas afgestudeerde kunstenaars die deel uitmaken van de expositie `Input' in Kunstcentrum Begane Grond, zijn in hun werk op zoek naar de grenzen van hun discipline. Zo bouwde Kees Hoogendam een drie meter hoge tempel die opgaat in de installatie van Mascha Rutten. Sandra Bekhuis toont een videowerk en Jeroen Hoekstra zet de ruimte naar zijn hand met computer-animaties. T/m 23 jan, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u.

En verder

Schilderijen van Ad Gerritsen en beelden van Michiel Schierbeek t/m 26 jan in de Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam; schilderijen van Hans Broek t/m 23 jan in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem; schilderijen van Danny van Walsum t/m 9 jan in Galerie Duo/Duo, Mathenesserlaan 304, Rotterdam; foto's van Lionel Wendt t/m 29 jan bij Ton Peek Photography, Oudegracht 295, Utrecht.