Selectie Films

Bowfinger

Zelfs Steve Martin en Eddie Murphy-haters gaan overstag bij deze ongewoon fijnzinnig en kolderiek humoristische film over een mislukte filmmaker (Martin) die koste wat het kost zijn droomfilm wil maken. Vol verwijzingen naar illustere B-filmmakers als Ed Wood en Roger Corman, een laconieke stijl en onverwachte vormgrapjes. In meer dan 44 theaters.

Ça commence aujourd'hui

Lyrisch en boos pamflet van Bertrand Tavernier bewijst eer aan idealistische leerkrachten op een kleuterschool in een van god vergeten Noord-Franse mijnstreek. Tegen de klippen van bureaucratie en kinderverwaarlozing op blijft een onderwijzer (Philippe Torreton) strijden om zijn kinderen aan een beter bestaan te helpen. De authentieke inhoud kreeg een geraffineerde vormgeving. Amsterdam: Kriterion Theater/Studio K.

Celebrity

Door de Woody Allen-imitatie van Kenneth Branagh als nerveus, gemankeerd romanschrijver en journalist die in een premature midlife crisis zijn vrouw verlaat, is dit niet Allens beste film. Toch wordt Amerika's toenemende, ziekelijke obsessie met roem geestig in kaart gebracht, waarbij aandoenlijk aanstellerig gedrag vooral in de entourage te zien is, op de bekende premières, openingen en etentjes. Amsterdam: Cinecenter. Leiden: Kijkhuis Leiden. Nijmegen: Cinemariënburg.

Les Convoyeurs Attendent

Belgisch debuut van Benoît Mariage reconstrueert zonder commentaar, maar met gevoel voor zwarte humor de pogingen van inwoners van een voorstad van Charleroi om het hoofd boven water te houden en trots op zichzelf te blijven: duivenhouders, majorettes, een Elvis-imitator en een wanhopige poging om het Guinness Book of Records te halen. Amsterdam: Kriterion/Studio K, The Movies. Den Haag: Babylon. Utrecht: Filmtheater 't Hoogt.

En verder

After Life Amersfoort: De Lieve Vrouw. Enschede: Concordia Cinema; Analyze This Amsterdam: Tuschinski; Deconstructing Harry Deventer: Filmhuis De Keizer. Eindhoven: Plaza Futura. Haarlem: Filmschuur. Veenendaal: Hofpleintheater; Eyes Wide Shut Amsterdam: The Movies; Festen Alkmaar: Provadja. Amsterdam: The Movies. Groningen: Poelestraat. Nijmegen: Cinemariënburg. Utrecht: 't Hoogt. Zwolle: Het Fraterhuis; Happiness Amersfoort: De Lieve Vrouw. Amsterdam: Desmet. Dordrecht: Filmhuis Cinode. Groningen: Poelestraat. Utrecht: Springhaver; Hideous Kinky Alkmaar: Provadja. Maastricht: Lumière; La vie rêvée des Anges Den Haag: Het Haags Filmhuis; The Opposite of Sex Haarlem: Filmschuur. Utrecht: Springhaver; Shakespeare In Love Breda: Chassé; Tu Ridi Amsterdam: Desmet. Groningen: Poelestraat. Zaandam: De Fabriek.