Overstap ziekenfonds

De belastingdienst heeft te vroeg aangegeven welke `kleine' zelfstandigen op 1 januari 2000 moeten overstappen naar het ziekenfonds. De Amsterdamse Belastingkamer heeft daarom de aanwijzing van de belastingdienst geschorst. Minister Borst (Volksgezondheid) gaat er echter vanuit dat de zelfstandigen op 1 januari gewoon in het ziekenfonds komen.

Volgens Borst heeft het vonnis van de Belastingkamer geen gevolgen voor de uitvoering van de wet omdat morgen of maandag de ministeriële regeling in de Staatscourant wordt gepubliceerd. In deze regeling wordt aangegeven dat het inkomen in de periode 1995 - 1997 maatgevend is voor het antwoord op de vraag of de zelfstandige op 1 januari verplicht het ziekenfonds in moet. Dat is het geval als in die periode het belastbaar inkomen 41.200 gulden of minder per jaar was. De belastingdienst heeft sinds eind oktober alle betrokkenen te verstaan gegeven dat zij moeten overstappen. Maar volgens de Belastingkamer ging de dienst haar boekje te buiten: de regels die zouden gelden zijn immers nog niet officieel gepubliceerd. De Belastingkamer stelde gisteren daarom een ondernemer in het gelijk die bezwaar tegen de beschikking van de belastingdienst had aangetekend.