Ouders klagen ziekenhuis aan wegens fouten

De ouders van de in juli overleden verstandelijk gehandicapte Jolanda Venema willen het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten voor het Medisch Tuchtcollege dagen.

Volgens de ouders is hun 33-jarige dochter overleden als gevolg van verscheidene medische fouten en nalatigheden van het ziekenhuis.

Jolanda Venema uit Drachten kwam elf jaar geleden in het nieuws toen haar ouders een foto in de publiciteit brachten waarop hun dochter naakt en vastgeketend stond afgebeeld in het Asser Hendrik van Boeijenoord. Dit leidde tot een menselijker aanpak van de zorg aan verstandelijk gehandicapten.

Jolanda Venema woonde sinds mei dit jaar in Maartenswouden, een wooninstelling voor gehandicapten in Drachten. Ze stierf op 22 juli. Haar ouders, die het medisch dossier onlangs inzagen, zijn ervan overtuigd dat hun dochter overleed als gevolg van hartproblemen door een te zware medicatie in het ziekenhuis. Ze werd daar in juli opgenomen met twee bacteriële oorontstekingen.

,,Het was een strijd haar opgenomen te krijgen'', stelt vader D. Venema. Bovendien kreeg Jolanda te veel en te zware medicijnen toegediend, zonder overleg hierover met de ouders. Venema: ,,Hierdoor raakte ze in coma, waarna de hartproblemen ontstonden. Ze is nog gereanimeerd na een hartritmestoornis. Twee dagen daarna moest ze het ziekenhuis verlaten, terwijl ze nog aan de zuurstof was'', stelt hij. In Maartenswouden lag ze daarna anderhalf uur aan een lege zuurstoffles. Toch dienen de Venema's hierover geen klacht in. ,,Dit is voor de arts van Maartenswouden ook een ramp. De fout is begaan door werkdruk en haast.''

Algemeen directeur C. Meijer van ziekenhuis Nij Smellinghe zegt zich overvallen te voelen door de klacht van de Venema's. Hij verklaart dat er alles aan is gedaan om Jolanda ,,optimaal te behandelen''. ,,Er is een zeer intensief overleg geweest tussen de ouders en de longarts en anesthesist. We hebben een multidisciplinair team gevormd en onze specialisten zijn elke dag naar Maartenswouden geweest voor besloten werd Jolanda op te nemen'', aldus Meijer.