Onderzoek naar fonds Petroplus

De Amsterdamse beurs stelt een onderzoek in naar de handelwijze van het fond Petroplus. De AEX legde gistermiddag om half drie de handel in aandelen Petroplus stil. Het fonds dat meestal een matige handelsomzet laat zien, schoot gisterochtend bij flink hogere omzetten met 20 procent omhoog. Beleggers leken daarmee vooruit te lopen op het nieuws over overname van een Shell-raffinaderij dat pas 's middags werd bekendgemaakt. Pas nabeurs kondigde de Rotterdamse oliehandelaar de overname van de Zwitserse Shell-raffinaderij Cressier aan.

Dinsdagmiddag al lichtte PR-bureau Sparrow & Roeland verschillende media in dat Petroplus woensdagavond de aanschaf van de raffinaderij bekend zou maken en nodigde journalisten uit voor een interview met de directeuren van Petroplus de volgende dag. In een gesprek gistermiddag lichtte financieel directeur Willem Willemstein de koop uitgebreid toe. Willemstein verbaasde zich niet over de forse koersstijging. ,,Bij zo'n overname zijn al gauw honderd mensen betrokken, dan is er een zekere kans dat iemand informatie naar buiten brengt.''

Datzelfde geldt volgens Willemstein voor de piek van afgelopen zomer. Petroplus maakte op 14 juli bekend in gesprek te zijn met Shell over een mogelijke overname van de Cressier-raffinaderij. Enkele dagen daarvoor piekte de koers al van 10,90 naar 13,45 euro. Een gunstig oordeel van het programma Business Update zou volgens Willemstein de koers mede omhoog hebben gedreven.

Shell en Petroplus tekenden vanochtend om vier uur voor de overname van de Zwitserse raffinaderij, die Petroplus 285 miljoen gulden kostte. De aanschaf verdubbelde de raffinagecapaciteit van Petroplus naar 133.000 vaten olie per dag. Het bedrijf, dat vorig jaar naar de beurs ging, doet in raffinage, opslag en groothandel van olie - activiteiten waar de grote oliemaatschappijen juist vanaf willen.

Een woordvoerder van Shell liet vandaag weten op de hoogte te zijn van ,,spanningen rond het aandeel van Petroplus gisteravond'', maar zegt ,,verder niets met Petroplus te maken te hebben.'' Shell bracht vanochtend pas een persbericht over de verkoop van de raffinaderij naar buiten.

Een beursfonds moet koersgevoelige informatie terstond naar buiten brengen. Maar volgens een woordvoerder van de AEX weten veel bedrijven niet hoeze moeten omgaan met een embargo-interview. ,,Wat vaker gebeurt is dat een bedrijf een medium even voor de bekendmaking op de hoogte stelt van koersgevoelige informatie. Als blijkt dat een bericht heel breed en heel lang vantevoren is uitgezet, is dat een reden voor ons om aan de bel te trekken.''

De beurs heeft de Stichting Toezicht Effectenbeurs op de hoogte gesteld van de beursafwijking. De woordvoerder zegt dat AEX de zaak mogelijk voorlegt aan de commissie Herkströter, die begin volgend jaar wordt ingesteld om duidelijkheid te scheppen over dit soort zaken. Eerder dit jaar oordeelde de beurs over KLM, dat koersgevoelige informatie te laat naar buiten bracht.