MEDIASPEKTAKEL IN 1999

Deze zomer werd bekend dat de Argentijnse Maxima Zorreguieta de nieuwe liefde is van prins Willem-Alexander. Balans van de strijd om de berichtgeving in de media: één dode en vele gewonden.

Een royalty-verslaggever van de Telegraaf werd uit zijn functie ontheven nadat onder zijn verantwoordelijkheid twee foto's op de voorpagina waren verschenen van een vrouw die Maxima niet bleek te zijn. De Volkskrant bracht de primeur, zij het verkeerd gespeld, op de voorpagina (`Maxima Zorroguita'). Het Parool kopieerde die fout, NRC Handelsblad spelde correct, maar een middag later. NOS-verslaggeefster Maartje van Weegen dook in een wat ongelukkige geste uit de bosjes met een microfoon om de relatie van de prins bevestigd te krijgen. Er waren rechtszaken en schadeclaims. Privé versus Party en SBS 6 versus het NOS Journaal.

Premier Kok bevestigde de relatie in de hoop dat de media-storm zou luwen. Maar de bevestiging bleek een aanmoediging om meer energie in het onderwerp te steken. In Trouw, de Volkskrant, de Telegraaf, Het Parool, NRC Handelsblad en het Algemeen Dagblad verschenen in drie weken rond de tachtig stukken.

Berichten over de aanstaande van de prins werd een nationale competitie met als lastige omstandigheid dat de jury niet onafhankelijk is en zich bovendien schuil houdt. Dat is de oorzaak van veel frustratie. ,,NRC had mijn primeur moeten en kunnen overnemen'', klaagde Volkskrant-correspondente Ineke Holtwijk in een interview met Het Parool. De hype ten top: de primeurjaagster wordt geïnterviewd. Maar in plaats van nationale hulde kreeg de Volkskrant gezeur over spelfouten en boulevardpers-methoden.

Wie nieuws haalt uit het gesloten bastion van het Hof, krijgt in gedachten de hoofdprijs. Maar in de praktijk is die niemand gegund. De oogst van alle moeite, het afgelopen jaar, is dat ene zinnetje van Kok: `Vriendschap bijzonder genoeg om te melden'.

Onlangs heeft de afwezige jury onverwachts gesproken. Schokkende onthulling: zij is geen vriendin van de pers. De leugen regeert, zei ze. Het publiceren van die uitspraak door NRC Handelsblad wordt in Hofkringen beschouwd als een `faux pas'. Weer geen hoofdprijs.

(Tekst Daniela Hooghiemstra, collage Story)