Lening Turkije

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft ingestemd met een lening van 4 miljard dollar voor Turkije. Het geld is bedoeld ter ondersteuning van de economische plannen die de Turkse regering voor de komende drie jaar heeft opgesteld.

Het IMF liet gisteren weten dat een eerste betaling van 300 miljoen dollar direct zal worden overgemaakt.

Stanley Fischer, onderdirecteur van het fonds, verklaarde blij te zijn met de pogingen die Turkije onderneemt om de inflatie in te dammen. Hij noemde de economische plannen veelomvattend en verreikend.

Kort voordat het fonds zijn goedkeuring aan de lening gaf, werd een vijftal commerciële banken onder de hoede van de Turkse centrale bank gebracht. De maatregel past in het voornemen om het bankwezen, op het ogenblik een van de zwakkere sectoren in de Turkse economie, te reorganiseren. Hervorming van de banken is een van de voorwaarden die het IMF aan zijn lening heeft verbonden. (Reuters)