Kwart miljard voor managers KPN

Het bestuur en het hogere management van Koninklijke PTT Nederland (KPN) beschikken op dit moment over een papieren winst van een kwart miljard gulden uit lopende optieplannen. Ook het overige personeel van KPN verdient tientallen miljoenen aan de sterk gestegen beurskoers van KPN.

Dit blijkt uit door KPN bevestigde berekeningen van de optieplannen die KPN voor management en personeel heeft uitstaan.

De beurskoers van KPN is de laatste maanden zeer sterk omhoog gegaan, in navolging van vrijwel alle telecom-aandelen in Europa. Vanmorgen tekende KPN een recordkoers aan van boven de 99 euro. Het aandeel noteerde rond het middaguur 97,80 euro. Begin oktober was de koers nog iets boven de 40 euro.

Uit het jaarverslag van KPN over 1998 blijkt dat er voor het hogere management, een groep van ongeveer 600 mensen, per eind 1998 optie-overeenkomsten uitstonden die tegen de beurskoers van vandaag 158 miljoen gulden waard zijn. In mei van dit jaar werden aan het management nog eens 700.000 opties verleend, tegen een uitoefenprijs van 39,8 euro. De waarde daarvan tegen de beurskoers van vanmiddag is ruim 89 miljoen gulden. Dat brengt het totaalbedrag op 247 miljoen gulden.

KPN kon vanmorgen niet zeggen hoeveel van de opties in de loop van dit jaar inmiddels zijn uitgeoefend. In vorige jaren was het gangbaar dat ongeveer eenderde van de lopende opties werd verzilverd. Daarmee zou de papieren winst iets kleiner zijn, maar is inmiddels wel een bijna even groot bedrag aan winst gerealiseerd.

Een woordvoerder van KPN liet vanmorgen weten dat begin dit jaar ook voor het personeel een nieuw optieplan is gelanceerd. 14.000 personeelsleden maakten gebruik van de mogelijkheid om een optie te nemen op 100 aandelen KPN, tegen een uitoefenprijs van 42,50 euro. De personeelsleden zijn daarmee op dit moment 170 miljoen gulden rijker. Over het aandeel van de raad van bestuur van KPN in de optieplannen doet het concern geen nadere mededelingen.

Het is niet voor het eerst dat de sterk stijgende beurskoersen leiden tot megawinsten van managers. Eerder gebeurde dat bij onder meer Aegon en ING. Nieuws over optiewinsten van tientallen miljoenen brachten premier Kok destijds tot het hekelen van `exhibitionistische' zelfverrijking.