Kinderagenda

Alice in Wonderland

De bovenkant is de onderkant en de onderkant is de bovenkant. Want als je in een konijnenhol bent gevallen, ziet de wereld er opeens heel anders uit. Zo begint het verhaal van Alice in Wonderland van de Engelse schrijver Lewis Caroll. Diep onder de grond in Wonderland beleeft Alice de gekste avonturen. Met de machomuis, hertogin, twee hoedenmakers in één pak, dansende speelkaarten en de hartenkoningin, die iedereen die het niet met haar eens is het hoofd wil afhakken. Gelukkig loopt het voor Alice goed af. De voorstelling van het Jeugdhofpleintheater, waarin 85 leerlingen van Jeugdtheater Hofplein samen met Cox Habbema spelen, is ook voor grote mensen een feest. Steeds weer komen er gekke mensen en dieren in de mooiste kostuums het toneel op gedanst. Voor de trouwe bezoekers is het even wennen. Omdat het oude Hofpleintheater afgelopen zomer afbrandde, wordt nu gespeeld in het oude conservatorium aan de Westzeedijk 469 in Rotterdam.

*Alice in Wonderland door het Hofpleintheater, t/m 20 febr, voor kinderen vanaf 4 jaar. Kaarten à ƒ12,50 (kinderen) en ƒ17,50 (volw). Res 010-2435050 of 2445020.

Diascoop

Gestommel in het donker. Opeens vliegt een deur open. Een man rent van de ene naar de andere kant van het scherm. Een doffe knal... sterren vullen de ruimte, ontploffing. Ver voor het ontstaan van fotografie en film werd in de 17de eeuw de laterna magica (toverlantaarn) uitgevonden. Het kunstenaarscollectief Diascoop geeft in het Amsterdamse Filmmuseum (Vondelpark 3) een familievoorstelling (vanaf 4 jr) met toverlantaarnprojecties. De bewegende beelden worden door de makers voorzien van spannende verhalen, liederen en verontrustende geluiden. Van 26 t/m 30 dec, 2, 6, 7, 8 en 9 jan om 15u. Kaarten à ƒ12,50 (knipkaart kost ƒ30, goed voor 5 kinderkaartjes). Res 020-5891400.

Wintercamp

De grootste tijdelijke snowboardschans die ooit in Europa gebouwd is, staat van 26 t/m 30 dec in de Utrechtse Jaarbeurs. Hij is 15 meter breed, 8 meter hoog en heeft een afdaling van 40 meter. Bezoekers kunnen hun eigen snowboard meenemen of deze gratis lenen. Op de Megafestatie Wintercamp worden ook demonstraties gegeven. Het Olympische bobsleeteam simuleert in een echte bobslee een start over een afstand van 75 meter. Verder is er een ijsklimwand, een ijsvloer, Arctic City (een nagebouwde containerstad op de Noordpool) en game park. Dag van 11-19u. Kaarten à ƒ35 bij de Jaarbeurs en bij alle Free Recordshops met ƒ5 korting. Inl 030-2955452.

Kerstdiner

Als eersten schuiven de zeventig mantelbavianen en vijf olifanten aan het kerstdiner aan. Later krijgen de rhesusapen lekkere hapjes voorgeschoteld. Tweede kerstdag organiseert Safari Beekse Bergen kerstdiners voor dieren en dat is allemaal te zien tijdens een wandelsafari. De bavianen en olifanten eten om 13u, de apen om 14u. Wist je dat mantelbavianen dol zijn op olifantendrollen? Olifanten en bavianen leven op hetzelfde terrein en zodra de olifanten uit de buurt zijn, snellen de apen toe om in zo'n drol naar onverteerbare etenresten te zoeken. Gelukkig krijgen ze met kerst iets heel anders voorgezet.

*Kerstdiner voor olifanten en mantelbavianen op 26 dec om 13u en voor de rhesusapen om 14u30 in Safari Beekse Bergen, Beekse Bergen 31, Hilvarenbeek. Open 10-16u. Op die dag en tijdens de kerstvakantie zijn de toegangsprijzen ƒ16 p.p. Inl 0900-2335732.

Kruimeltje

Sommige kinderen hebben de film al gezien en andere het boek gelezen, maar Kruimeltje in levenden lijve hebben ze nooit ontmoet. Wil je wel eens kennismaken met de hoofdpersoon uit de film, kom dan woe 29 dec naar de Rotterdamse boekwinkel Donner, Lijnbaan 150, waar hij vanaf 14u te gast is. Je kan hem vragen stellen. Alle kinderen wordt gevraagd om verkleed als Kruimeltje te komen; de beste look-alike krijgt een mooie prijs en alle andere kinderen een verrassing.

Koningen van de Noordzee

Woensdagmiddagen 29 dec en 5 jan om 13u30 en 15u vertelt Tineke Neyman in het Fries Museum, Turfmarkt 11 in Leeuwarden het eewenoude Iers heldenverhaal Tian Bó Cualigne. Het gaat over een koning en koningin die ruzie met elkaar maakten, omdat ze wilden weten wie van de twee de rijkste was. Uit die ruzie ontstaat zelfs een oorlog. Het verhaal gaat over bekvechten, opscheppen, meten en verdelen. Kinderen mogen verkleed als koning, krijger, ridder, prins en prinses in het museum komen en ook hun zwaarden en knuffelbeesten meenemen. De toegangsprijs is ƒ7,50 (incl entree, een consumptie en een korte rondleiding over de archeologische expositie `Koningen van de Noordzee, 250 tot 850 v Chr). Ook kunnen kinderen als echte Vikingen roeien in een bewegend schip met zeegeluiden op de achtergrond en hun eigen naam in runen schrijven (dat zijn geheimzinnige tekens uit de tijd van de Germanen). Voor de allerkleinsten zijn er legpuzzels van mytische figuren. Inl 058-2123001.

Universiteitsmuseum

Zand is zand, denk je misschien. Maar als je zand onder een microscoop gaat bekijken, ontdek je ineens piepkleine schelpjes, stukjes hout of gekleurde steentjes, afhankelijk van de plaats waar het zand vandaan komt. Op 5 en 9 jan kunnen kinderen van 7-12 jaar zelf met zand aan de slag in het Utrechtse Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106. Je kunt het onder een microscoop leggen en een zandkaart maken. Overigens is er elke dag in de kerstvakantie wat te doen in het museum: 26 dec millenniumspeurtocht door de tuin. 28 dec van 14-16u voor kinderen van 9-14 jaar pretpakket elektronica (ƒ10 res 030-2538008). 29 dec van 14-16u30 bewegende plaatjes en trucs met een spiegelcilinder. 30 dec van 14-16u30: op de grens van de tijd, maak je eigen tijdmeter. 2 jan van 14-16u30: slijp je eigen edelsteen. 5 jan van 14-16u voor kinderen van 7-12 jaar: verf maken en schilderen als in de 17de eeuw (ƒ10 res 030-2538008). 6 jan van 14-16u30: pissebedden, regenwormen en spinnen met een microscoop bekijken. 7 jan van 14-16u zie 5 jan. Inl 030-2538008. Toegang ƒ7,50.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar

Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker