Justitie zet Gil y Gil af als voorzitter

De Spaanse justitie heeft gisteren de complete leiding van Atlético Madrid inclusief voorzitter-eigenaar Jesús Gil y Gil uit zijn bevoegdheden gezet. Atlético is onder rechterlijke curatele gesteld wegens de verdenking dat Gil en zijn mede-bestuursleden bijna 9,5 miljard peseta's (125 miljoen gulden) uit de clubkas hebben verduisterd.

Gil verklaarde gistermiddag in een persconferentie dat hij het slachtoffer is van politieke vervolging. Hoewel de Spaanse voetbalclubs bekend staan als broeinesten van financiële onregelmatigheden, is het de eerste maal in de geschiedenis dat justitie een compleet bestuur aan de kant schuift. De actie onder leiding van de Spaanse onderzoeksrechter Manuel García Castellón werd gistermorgen ingezet met een massale inval van politie-eenheden in het Madrileense Atlético-stadion Vicente Calderón. Na de bezetting van het clubkantoor werd officieel een staatsinspecteur van financiën geinstalleerd als voorlopige zaakwaarnemer voor de club.

Jesús Gil, die zijn voorzitterschap combineert met het burgemeesterschap van de Zuid-Spaanse kustplaats Marbella en een uiterst omvangrijke handel in onroerend goed, wordt door justitie verdacht begin jaren negentig bijna 95 procent van het aandelenkapitaal van Atlético te hebben verkregen zonder een cent op tafel te leggen. De voorzitter zou daarentegen wel de kapitaalbijdragen van de clubleden in zijn zak hebben gestoken.

Het geknoei zou voorts hebben bestaan uit grootscheepse oplichting van de belasting en sociale verzekeringen en het aflossen van een schuld aan de club door middel van volstrekt fictieve contractrechten van vier voetballers.

Van deze laatsten zou slechts een, de Nigeriaan Abbas Muyiwa Lawal, een professionele voetballer zijn. De overigen betreffen onder meer een politieke vluchteling en een werkloze immigrant. Het rechterlijke ingrijpen zou zijn versneld na de aankondiging van de transfer van Atlético-speler José Mari naar AC Milan. Justitie vreest dat Gil daarbij het transferbedrag van 3,2 miljard peseta's (42 miljoen gulden) eveneens achterover zal drukken.

De rechterlijke maatregel leidde gisteren tot grote commotie. In een inderhaast ingelaste persconferentie ontkende een aangeslagen Gil alle beschuldigingen. Volgens de afgezette clubvoorzitter zijn de gevestigde politieke partijen uit om hem ten val te brengen, nadat zijn eigen partij GIL (Grupo Independiente Liberal) bij de deze zomer gehouden gemeenteraadsverkiezingen grote successen boekte in het zuiden. GIL werd daarbij een beslissende kracht in Ceuta en Melilla, de politiek gevoelige Spaanse enclaves in Marokko.

Gil kwam de afgelopen jaren bij herhaling in opspraak wegens omvangrijke belangenvermenging tussen Atlético Madrid, zijn handel in onroerend goed en zijn burgemeesterschap van Marbella. Hij wordt reeds vervolgd wegens illegale financiering vanuit de gemeentekas van Marbella van shirtreclame bij Atlético. Na het betalen van een borgsom en problemen met zijn hart, is Gil op voorlopige vrije voeten gesteld.

Hoewel van rechterlijke zijde is verklaard dat Atlético vooralsnog gewoon in de competitie blijft is er brede bezorgdheid over de toekomst van de club. Gisteravond won Atlético thuis met 5-0 van Oviedo, het beste resultaat tot dusver in het seizoen. De spelers droegen hun eerste doelpunt op aan hun afgezette voorzitter, die vanaf de tribune de wedstrijd bijwoonde. Bij entree werd Gil toegejuicht.

Het invloedrijke Madrileense sportdagblad Marca riep vandaag op dat justititie voorzichtig moet omspringen met het onderzoek bij de club. ,,Atlético de Madrid is een onderneming, maar ook een symbool, een gevoel, een liefde. Het is geen anonieme schroefjesfabriek.''

    • Steven Adolf